Oct 272010
 

I huset där Frida bor är delar av elinstallationerna lite till åren komna, bland annat finns det bara 1-fas till varje lägenhet, detta förhindrar effektivt all användning av moderna spisar. Inne i lägenheten sitter en el-central från 1960, den har gjort sitt då det inte finns någon jordfelsbrytare.

För att råda bot på detta har jag förberett för byte av de delar som ställer till problem. Sagt och gjort, allt material är hemplockat, skyltning i trapphuset om att strömmen stängs av är gjord, sen har tiden gått. Idag var den stora dagen då det skulle ske, vid 9 stängde vår elektriker av strömmen i källaren, centralen i lägenheten revs ut, nya kablage drogs fram till spisen och ner i källaren, ny mätartavla sattes upp, nu är allt förberett för 3-fas, nya spisen blev inkopplad, stor glädje i lägenheten rådde.

Ny mätartavla i källaren

Inne i Fridas lägenhet fick den gamla plåtcentralen bereda plats för en ny fin el-central med jordfelsbrytare, nu känns allt mycket tryggare. Lite arbete kvarstår, men det är inget som är akut, för vi hade flaggat att strömmen skulle kopplas på igen klockan 12, med ett par minuters marginal var jobbet färdigt, ett riktigt målfoto.

Ny elcentral!

Efter att detta äventyr var avklarat så traskade jag och min kollega ner till jobbet igen, Frida, hon tog och lagade sin första lunch på nya spisen, jag hoppas hon var lite nöjd över jobbet som blev utfört.

Min älskade hustru är ju lite kass i handen, och för att pigga upp henne lite så budade jag hem lite blomster till henne, så här glad var hon när jag kom hem.

AC med blomster

Även denna dagen är snart tillända, kvällskaffet är upphällt, imorgon är en ny dag med nya utmaningar!

Natti Natti!

  3 Responses to “Elektricitet”

  1. Ja, det är viktigt med elen. Det blev vi ju medvetna om, när vi bytte ut ledningar m.m. från 40-talet. Tack för att Du tryckte på. men inser nog inte förrän efteråt hur farligt man levt. Anne Catrine är väl värd all uppmuntran. Jag vet hur det är, har varit. Men det kommer bättre tider. mamma

  2. Ja, det blev lite struligt, när jag skulle kommentera. Skulle rätta till et fel efter att jag tryckt på Submit Comment. Allt försvann. Det är viktigt med elen. Vi rev ju ut el från 40-talet förra året. Det var papper runt ledningar. Tur att vi inte visste hur farligt vi levt. Tack för att Du påminde oss om att göra detta, Stefan. Anne Catrine behöver verkligen all uppmuntran. Jag känner verkligen för henne, eftersom jag varit i en liknande situation. En föga tröst är ju att det kommer att bli bättre. mamma

  3. Ja, det är med elen som med den helige anden. Jag har alldrig riktigt fattat vad det handlar om.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*