Dec 252010
 

Idag är det annandag jul, en lugn och stillsam dag, jag har mest ägnat mig åt att rita på ovanvåningens renovering, gårdagens julklappar har varit till mycket stor glädje, och kommer så att vara lång tid framöver.

En sak som bekymrar mig är att jag undrar om jag börjar närma mig min inkompetensnivå, det kan låta lite skrämmande, för jag brukar inte ha några större problem med att lära mig nya saker, är de bara någotsånär vettigt uppbyggda så går det fort, med lite mer udda saker så tar det ibland lite längre tid för mig att lära mig nytt. Men nu undrar jag om jag kanske har mött min överman, det är en process som pågått det senaste året eller så.

Jag kanske skall förklara vad det här med inkompetensnivå egentligen handlar om. I grunden är det ett fenomen som inträffar inom många organisationer, när någon anställd visar sig vara väldigt duglig och framåt så brukar man belöna detta med en befordran. Det är i grund en sund tanke, men nånstans på vägen inträffar läget där den som blivit befordrad inte klarar av uppdragen som den nya positionen innebär, och blir således inkompetent. Väldigt sällan gör man en degradering, utan fler och fler inkompetenta samlas högre och högre upp i en organisation.

Det kan kännas som en lite tragisk insikt, fenomenet har även ett namn Peters Princip, otaliga böcker, filmer och tv-serier bygger mer eller mindre på att ledningen i större organisationer är i det närmaste inkompetenta.

Inkompetens

Vad har nu det här med mig att göra, inte mer än att jag sakta börja inse att det börjar bli “fullt” i skallen på mig, det tar längre tid att slå in ny kunskap, och ibland blir jag förgrymmad när tillverkare av tekniska pryttlar krånglar till saker och ting helt i onödan, som om de känner sig tvingade att “utveckla” när de egentligen bara krånglar till det för användarna.

Ett sådant exempel är menysystemet i Office, nån elak djävel på Microsoft har hittat på ett menysystem där man har tagit alla användbara funktioner och knappar, döpt om dem och stuvat runt funktionerna så att det är nästintill omöjligt att hitta dem igen. En del funktioner som jag använde dagligdags tidigare har jag ännu inte lyckats lokalisera i senaste versionerna i Office. Fick jag som användare välja, så vill jag ha tillbaks de klassiska menyerna i Office, det skulle snabba på mitt arbete en hel del.

I min vardag så ägnar jag massor med tid åt tekniska system, interaktiva gränssnitt och grottande bland bits/bytes och programkod, jag har som nån form av devis att det jag gör skall vara tillräckligt intuitivt så att ingen skall behöva ha en stor manual för att begripa hur saken fungerar, men jag märker oftare och oftare att så inte är fallet hos många andra.

En produktcykel verkar bestå av ett par grundläggande steg:

  1. Idé
  2. Utveckla
  3. Inveckla
  4. Avveckla

Många av de produkter som såg dagens ljus under början av 1990-talet är nu i det tredje skedet, nu krånglar man till sakerna så infernaliskt så att de är i det närmsta helt omöjliga att använda, kan de inte bara inse att produkten är färdigutvecklad, det är faktiskt inte svårare än så. Fast det blir ju ett problem för företag som Microsoft, vad skall de tjäna pengar på när produkten är färdig?

Men ibland känner jag att jag börjar närma mig en nivå där jag är inkompetent, fast ändå inte på nått sätt…

Häpp!

  2 Responses to “Inkompetensnivå”

  1. Håller med att ny office designen är onödigt tillkrånglad. Gör ju att man använder ännu mindre av den funktionalitet som finns. Å andra sidan kan det stimulera andra tillverkare att göra förenklingar, det är väl det som händer nu med de mobila gränsnitten? I bland är det produkterna som är “inkompetenta” inte människorna. /Vi hörs Christian

  2. Grattis på namnsdagen !
    kram V

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*