Aug 202014
 

Dagens äventyr var en liten tur till Sala Silvergruva och då ner till 60-meters nivån. Jag och AC har varit här tidigare men då har vi gått 3-schakts vandringen som går ner till 155 meter.

Att vi valde 60-meters var för att vi hade fint sällskap i form av Malin, Charlie och lilla Alva. Det var ett vågspel, men man måste prova för att se om det fungerar. Att gå ner i en mörk gruva kan vara obehagligt och skrämmande.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Vi löste våra biljetter och gick runt en stund på gruvområdet, men när det väl närmade sig att vår grupp skulle ner i gruvan så fick vi en mycket bra introduktion av vår guide

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Med hjälm på huvudet gick vi ner, ner och ner i gruvan längs familjevänliga trappor. Överlag är detta en gruva som är väldigt bra anpassad för att ta med sig även mindre barn, men man måste hålla koll på de små liven för det lurar faror både här och där. AC och Charlie utgjorde ett gott team, AC försökte få Charlie att röra på benen, medan Charlie hade helt annat fokus 🙂 Klart, det är mycket intryck inne i en gruva.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Vår guide berättade och levandegjorde livet i gruvan, en och annan skröna om kungar som tvingats ner i gruvan medelst nedhissning i korg, och att detta enbart lät sig göras efter intagande av stora mängder alkohol. Hur det kom sig att den enväldige kungen inte helt sonika kunde säga ifrån sig detta äventyr var dock något dolt i dunkel.

Att titta ner i de lodräta schakten var en mäktig syn. När vår eminenta guide började sjunga i botten på en av gruvsalarna, så var det en en annan guide längre upp i gruvan som passade på att sjunga en stämma. Akustiken i salarna är helt klart mäktig.

Sala Silvergruva

Sala Silvergruva

Sista biten, dvs upp ur gruvan fick vi åka hiss. I toppen av schaktet satt en liten fladdermus uppkrupen, det var svårt att få till en bild så det blev tyvärr ingen på den lilla varelsen.

Däremot så får det bli en liten bild på Charlie när han kliver in i bilen, jag hoppas han blev en liten upplevelse rikare.

Charlie vid Sala Silvergruva

Charlie vid Sala Silvergruva

Våra vägar skiljdes i Sala, Malin, Charlie och Alva rullade hem till sitt medan jag och AC rullade till Ockelbo för att avnjuta en underbar middag på Ninjas Kök. Det är ett helt annat äventyr, men väldigt väl värt ett besök.

Go’Kväll!

 Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*