Aug 292014
 

Även detta år har jag och Frida varit gäster på Le Dîner en Blanc i Stockholm, grundkonceptet är mycket enkelt, man träffas på en förutbestämd plats, alla klädda helt i vitt (en utmaning i sig) och på en given signal sker sen en promenad till en i staden framstående plats där alla deltagarna ställer upp sina vita bord, dukar upp sitt vita porslin, vita dukar och allt vitt som där hör till.

Det här med helt vita kläder är inte helt enkelt, men redan förra året ägnade jag en hel del tid åt att få ihop allt som behövdes, i år har jag dock kompletterat med ett par riktiga lågskor i vitt läder och vita sulor, dessa fick jag importera från Asien, vad gör man inte för att uppfylla kraven.

Förberedelser inför Diner en Blanc

Förberedelser inför Diner en Blanc

Vita stolar och vitt bord är rekorderligt monterade på en vit kärra med vita remmar 🙂 Kärran är egentligen en blå IKEA vagn som jag målat vit med sprayfärg, bord och stolar är redan från start vita.

Förberedelser inför Diner en Blanc

Förberedelser inför Diner en Blanc

Min söta hustru Anne Catrine hjälpte mig med att stryka kläderna, dukar etc, jag är henne evigt tacksam för all hjälp jag får av henne. Hustrun skulle på Casino ikväll, så det är inte så att jag lämnar henne helt i sticket medan jag och Frida går på finmiddag.

Förberedelser inför Diner en Blanc

Förberedelser inför Diner en Blanc

Den samlingsplats som Frida och jag blivit tilldelade var uppgången vid Kungsträdgårdens tunnelbanestation, jag och hustrun samåkte med buss till Kungsträdgården. Jag kan avslöja att det röner en hel del uppmärksamhet på stan när det kommer en helt vitt klädd karl dragandes på en vit kärra med vita stolar och bord.

Frida och Stefan inför Diner en Blanc

Frida och Stefan inför Diner en Blanc

Jag kom först fram i vår grupp till Kungsträdgården, men strax efter trillade fler och fler av de övriga gästerna in. Vädret var inte direkt lovande, det regnade en del men med tanke på hur det var under middagen 2013 så bara kunde det inte bli värre 🙂 Jag hade tidigare under dagen förberett med genomskinliga regnponchos, så det fanns ingen risk att jag skulle missa detta.

Vitklädda förväntansfulla gäster - Diner en Blanc

Vitklädda förväntansfulla gäster – Diner en Blanc

Strax efter 19:00 + en akademisk kvar, så gick vår grupp i samlad trupp bort mot Norrbro, det är den bron som går förbi framför gamla riksdagshuset och ovanför medeltidsmuseet, hela bron var avspärrad enkom för Diner en Blanc. Vi hade plats B18. Efter lite pysslande så fällde vi upp bordet och stolarna på rätt plats.

Jag lämnade resten av dukningen till Frida medan jag gick och hämtade vår förbeställda mat samt vinet. Man kan ana en viss glädje i Fridas min 🙂 Det kan vara vinets ankomst 🙂

Frida på Diner en Blanc - Stockholm

Frida på Diner en Blanc – Stockholm

Just maten hade varit lite trickig. I fjol hade vi med oss all mat, Frida hade förberett det hela. Det är en massa jobb så därför beslöt vi oss att använda oss av förbeställd gourmetmat. Nu fanns denna mat i tre varianter. Man fick då välja på en 2-personers meny, Lyx, Standard eller Vegetarisk. Då fick jag samverka lite för att få till det så att vi fick beställa en middag med 1 personers Standard och 1 personers Vegetarisk. Allt går att lösa här i världen.

Vinet var riktigt gott, det vi hade bokat var dels ett rött Piemonte DOC – Barbera samt en flaska vitt, Antara sauvignon DOP. Det är ju så med middagar att man önska olika, så jag gillar inte vitt vin och Frida gillar inte rött vin, då är lösningen att ta en panna av varje 🙂

Le Dîner en Blanc - Stockholm

Le Dîner en Blanc – Stockholm, Stefan Gemzell & Frida Lönnedahl

Menyerna då, jo, Fridas meny innehöll följande läckra saker:

Avocadosoppa med kräftstjärtar och vitlökskrutonger
Serranoskinka med basilikamarinerad pastasallad, mozzarella och cocktailtomat,
Grillad zucchini med marinerade grönsaker och färskost med gräslök och örter.
Bakade rödbetor med gotländsk fårost, walnötter och lavendelhonung
Pastramistekt laxfilé med färskpotatissallad och färskost med citron, lime och gräslök
Saint Agur och Manchego med päronmarmelad och crostinikex
Vingens grova valnötsbröd med smör och flingsalt
Päroncheesecake med rostad vit choklad

Den vegetariska menyn bjöd på godbitar som:

Gazpacho med finskurna grönsaker och krutonger
Kantarellquiche med västerbottencreme
Färskpotatissallad med bönor och senapsfrön
Pärlcous-cous med granatäpple och rostade grönsaker
Bakade rödbetor med gotländsk fårost, valnötter och lavendelhonung
Gruyère och brie med päronmarmelad och crostinikex
Örtbaguette med smör och flingsalt
Fruktsallad med vaniljmascarpone

Diner en Blanc - Stockholm

Diner en Blanc – Stockholm

Startsingnalen på att alla gästerna var redo att intaga maten var när vi gemensamt viftade med våra vita tygservetter i luften, i samband med detta började även bandet spela lugn underhållande bakgrundsmusik, samtalen flöt på bra med våra härliga bordsgrannar. Till höger om mig hade jag ett par där mannen kom från Kanada och hans hustru från Tyskland, dock skedde ett par vinrelaterade olyckor på det bordet så mannen var rätt infärgad i rödvin, men stämningen var mycket god.

Till vänster om mig hade vi två charmerande damer med rötterna från Orsa, denna middag var del av en födelsedagsöverraskning, ett mycket utsökt sätt att fira på tycker jag. Jag och Frida träffade även på ett par bekanta från förra årets middag, vi verkar göra lite intryck på något sätt.

Tomtebloss - Diner en Blanc Stockholm 2014

Tomtebloss – Diner en Blanc Stockholm 2014

När middagen formellt avslutades, dvs den delen som innefattade mat och dryck så signalerades detta unisont genom att vi alla tände våra tomtebloss, det var en mäktig syn att se flera hundra brinnande tomtebloss flamma i mörkret.

Frida Lönnedahl på Diner en Blanc - Stockholm 2014

Frida Lönnedahl på Diner en Blanc – Stockholm 2014

Jag och Frida plockade ihop vårt skräp, lämnade flaskor i returkärlen, satte fast bord och stolar på vagnen igen, så att de är redo inför nästa års Diner en Blanc. På tunnelbanan hem till hotellet så väckte det återigen en del uppmärksamhet med min vita stass, så jag blev fotograferad ett par gånger, det är inte illa avrundning på en mycket mycket trevlig kväll.

Detta får bli alles för denna gång, nu är gubben trött och behöver sova lite 🙂

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*