Feb 082013
 

En av de mer skojiga saker som jag ägnat mig åt den senaste tiden är att skapa ett digitalt mikroskop med HDMI utgång riktat mot naturrum, utställningar och undervisning. Detta är egentligen sånt som ligger i periferin på vad jag normalt ägnar mig åt, men då jag är nyfiken av mig så har jag dykt rätt rejält i detta. Attans spännande ämne.

Min första tanke var att kolla vad som fanns färdigt på marknaden, men det gick jag helt bet på, allt som fanns var gammal förlegad teknik, inga moderna saker så långt ögat nåde, allt var även på tok för dyrt med tanke på vad utrustningen klarade av. Jag ville ha ett mikroskop med HDMI utgång så att jag kunde visa upp bilden på en större bildskärm utan använda en dator som mellanmedel.

HD kamera med macrolins och bildskärm

HD kamera med macrolins och bildskärm

Efter idogt letande under rätt lång tid kom jag på att den mest effektiva lösningen skulle vara en helt vanlig HD filmkamera som kunde förses med en makrolins, sagt och gjort så gick jag på det spåret. Nu är även det ett rätt snårigt träsk att gå igenom, för det var tre faktorer som spelade in, dels hitta en HD kamera som hade en HDMI utgång, dels skulle kameran ha en frontgänga för tillbehörslinser, dels skulle jag hitta en mikrolins som passade i nämnda gänga, sagt och gjort, det var bara att leta.

Valet föll till slut på en Canon Legria HF M52, denna HD kamera hade gänga för tillbehörslins, sen gick jakten vidare på själva makrolinsen, det var inte ett helt enkelt träsk att ta sig igenom.

Canon Legria HF M52 med Makrolins

Canon Legria HF M52 med Makrolins

Ett par dagar senare hade jag lokaliserat en lämplig makrolins, det blev en Raynox DCR-250 som jag fick importera från England. Säkerligen finns det någon i Sverige som kan skaka fram denna lins, men jag hade inte tid att vänta på det. Att importera är enkelt numera, så det var egentligen inget problem för mig.

Makrolins - Raynox DCR-250

Makrolins – Raynox DCR-250

Stativet, det är egentligen ett stativ avsett för stop-motion animationer, valet föll på en Kaiser Repro-Kid 5360, ett enkelt men funktionellt stativ för ändamålet. Så här i efterhand kanske jag skulle valt en lite annorlunda version, men efter en del ombyggnad så gav det ett bra resultat.

Bilderna som presenteras på skärmen håller väldigt god kvalité, eller vad sägs om denna närbild på en syrsa?

Syrsa i närbild

Syrsa i närbild

Nu är bilden ovan nedskalad för att passa i bloggens värld, men upplösningen på originalet är 1920 x 1080 pixlar. Detaljen på 1-kronan nedan går att zooma in ytterligare, men det visar rätt hyfsat vad som går att få till.

Detalj på 1-krona

Detalj på 1-krona

Fördelen med denna tekniken baserad på HD-kamera är att det även går att spela in material för att kunna kika på det vid ett senare tillfälle.

Sån här skoj får jag hålla på med på jobbet, ett helt fantastiskt jobb på det hela taget sett.

Tjing!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*