Apr 172012
 

I mitt jobb får jag se en hel del fantastiska föremål, allt från tekniska små underverk till historiska artefakter. Idag fick jag lära mig något helt nytt. I ena tornet på Uppsala Domkyrka finns ett museum där bland annat en hel del reliker finns utställda, det är bland annat föremål som tidigare varit använda i kyrkans vanliga verksamhet, men som nu är för sköra för att hanteras, så de står nu utställda i montrar efter noggranna renoveringar.

Ett av dessa föremål är ett altarkors gjort i förgyllt silver, av vad jag förstod så var det tillverkat under slutet av Johan III‘s regeringstid, dvs slutet av 1500 talet.

Silverkors, Uppsala Domkyrka

Uppsala Domkyrka har alltid varit en levande kyrka, öppen för omvärlden, så även föremål som detta silverkors har använts under årens lopp. Såvitt jag förstod det så togs det fram och ställdes på altaret under påsken fram till inte allt för länge sedan, men numera är det enbart ett museiföremål.

Tittar man lite närmare på detta altarkors, så kan man se en liten “lucka” mitt i korset, där skulle det tydligen ha förvarats en flisa från det kors som jesus korsfästes på.

Altarkors, Uppsala Domkyrka

Man får se en hel del kul grejer på jobbet, många saker passerar enbart förbi, men ibland får man lite tid över och kan titta närmare på allt fantastiskt som finns sparat för framtiden.

Go’Kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*