Dec 142011
 

Dagens ämne blir nått så spännande som falska akronymer, dvs förkortningar som har ett efterkonstruerat ursprung. Anledningen till detta är att jag denna morgon under tågresa ner till Uppsala konverserade en medpassagerare. När tåget närmade sig Uppsala så ropade konduktören ut att avstigning skulle ske på häger sida i färdriktningen. Jag passade då på att nämna för min medpassagerare att det då borde vara på styrbord sida tåget.

Min kunskap om Styrbord och Babord kommer från när jag jobbade med Vasamuseet i samband med att nya museet byggdes för en sisådär 20 år sedan. På Vasamuseet sitter direktionen på höger sida om skeppet i dess segelriktning, dvs på den sida där man “styr” hela museet. Så därför har jag då koll på att styrbord är till höger om skeppet i dess framfartsriktning, fiffigt.

Regalskeppet Vasa

Nåväl, min medpassagerare passade då på att fråga om jag visste vad engelska ordet “Posh” betydde, jag klämde till med att det betyder ungefär “Elegant” vilket är hyfsat sant. Han beskrev då att ordet “Posh” hade sitt ursprung från det sätt överklassen beställde båtbiljetter mot Amerika förr i tiden, de ville ha en “Posh”-biljett. Ordet Posh skulle då vara en förkortning av “Portside Out / Starbord Home”, på så sätt fick man då vy med solutsikt vi resor till och från Amerika.

Titanic

Nu är detta en falsk akronym, det är en efterkonstruktion som inte har någon förankring i verkligheten då ordet Posh stammar från Urdu “safed-p??h” och betyder typ “den som bär vita kläder” vilket var ett tecken på att man inte direkt behövde skita ner sig på dagarna = överklass.

En annan härlig falsk akronym kommer från amerikanska glam-rock bandet “W.A.S.P”. bandets frontfigur Blackie Lawless har ett par gånger gett lite olika besked över vad förkortningen “W.A.S.P” skulle stå för, ett par härliga godbitar är:

  • We Are Stupid People
  • We Are Satans People
  • We Are Sexual Perverts
  • White Anglo Saxon Protestant
  • We Ain’t Sure, Pal

Den sistnämnda är min favorit.

Den riktiga förklaringen var att Blackie Lawless hade sett en geting (wasp) i trädgården och satt punkter mellan bokstäverna, inte mer avancerat än så.

Geting / Wasp

En annan falsk akronym är ordet “Golf”, hörsägen säger att det är en förkortning av “Gentlemens Only, ladies forbidden” 🙂

Nå, det var allt för denna dagen!

 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*