Jan 262011
 

Ny dag i Karlskrona, en stor del av gårdagskvällen gick åt till arbete, framförallt att leta efter en grej som jag kommer att behöva inom kort, med åren har jag blivit en rätt bra sakletare, fast i går kväll ville det sig inte riktigt.

Efter avklarad frukost så vidtog en promenad i kylan, japp, det var rätt bitigt i morse. När temperaturen ligger ett par grader under noll, så finns det fukt kvar i luften, den fukten är hemsk, går lixom genom märg och ben.

Även idag var det intensiva möten följt av kombinerad möte+lunch, och sen lite mer möten och genomgångar, nu blir det en hel del efterarbeten som skall göras, men det är bara skoj arbete, jag gillar det jag gör på jobbet.

Ubåten Hajen

När allt arbete var klart för dagen så passade jag på att turista lite, även det skall skötas när man är ute på vift, här i Karlskrona finns Sveriges första U-båt, HMS Hajen, uppställd på backen. Hajen är byggd 1904 och togs ur tjänst 1922. Man får lite grepp om storleken när man jämför med bilen till höger i bild, betänk då att Hajen skulle inrymma 18 personer, och att det även var motorer, torpeder och andra ting inne i Hajen, det måste varit duktigt trångt därinne. Det vore kul att få kika in i Hajens mage.

Dykarhjälm

Egentligen var jag lite sugen på att få titta på repslagarbanan som finns i Karlskrona, men det blev inte så att tiden räckte till för ett sådant äventyr denna gången. Repslagarbanan inryms i norra Europas längsta trähus, det är hela 300 meter långt. Får bli ett besök nästa gång helt enkelt.

Uppdraget i Karlskrona var som sagt klart, så det blev dags för mig att gå ner till tågstationen, jag möttes av en ersättningsbuss… självklart var det den bussen som ersatte det tåg som jag tänkt mig att åka med. Nåja, vad är väl en timmes väntan 🙂 Jag passade på att telefonera lite, planera för morgondagen och mest varva ner lite. En stund senare fick jag kliva på min ersättningsbuss, för även nästa tåg var inställt, varför har jag ingen aning om, det är väl dolt i mörker.

Utsikt från bussen

I Karlshamn blev det åter byte av färdmedel, nu till tåg, ja, varför inte, det tog ju mig hela vägen fram till Lund, dock något försenat men man är ju luttrad.

Tåget mellan Karlshamn och Lund

Jag bytte skor innan jag klev av tåget, på med kängorna, för det är kallt ute och jag vill varken frysa eller halka. Kvällens vila var inbokad på Hotell Ahlström, Rum 15 blir mitt hem för natten. Jag har bott på detta hotellet för många år sedan, det är enkelt, men fullt funktionabelt. Helt i min smak. Golvet lutar sådär lagom mycket, charmigt!

Rum 15, Hotell Ahlström, Lund

På sängen låg en grej som jag gillar skarpt, en Marianne karamell, undras om man skulle införa det hemma, tror det skulle bli en succé 🙂

Godis!

Lite kul med Hotell Ahlström är att det är Lunds äldsta fortfarande fungerande hotell, 1870 körde man igång verksamheten, bland kända gäster kan nämnas Sven Hedin, vem vet, kanske har Sven Hedin sovit i “mitt” rum, det ni! Sen har jag undrat lite över vilken av alla Ahlström som fått ge sitt namn till hotellet, det finns några potentiella kandidater på univeristetet, samt även en känd lokal skurk. Med lite luskande jag skall jag nog reda ut detta.

Så här står det på en liten skylt som går att hitta vid receptionen:

Ahlströms Hotell

På Skomakaregatan ligger än idag det centralt belägna Ahlströms Hotell. Ahlströms är faktiskt det äldsta, ännu verkande hotellet i Lund och ett av de mest kända i staden. Bland sina gäster kan Ahlströms räkna in celebriteter som Sveriges mest berömda forskningsresande Sven Hedin.

Hotellet var känt för sina pyramidbiljarder, sin goda mat – och sin festsal. Här hölls bröllop, baler, familjehögtider och kamratfester. Och det var här, inte minst före Folkets Hus tillkomst, som Lunds fackföreningar hade årsfester och invigde fanor. Men Ahlströms hade också en speciell plats i den skånska filmhistorien; det var här Lundaborna begick sin kinematografiska urpremiär 1899. Hotellet höll också på att få spela en storpolitisk roll. Vid storstrejken 1909 inkvarterades här 70 soldater, utkommenderade av staten för att “skydda lugn och ordning” i Lund under den oroliga tiden.

I början av 1940-talet fanns det i bottenvåningen en bar kallad “Gyllene Hornet” och vid den här tiden renoverades stora delar av hotellet och restaurangen. I en artikel i SDS (Sydsvenska Dagbladet Snällposten) kunde man läsa följande om den nya restaurangen: “I gamla Hotell Ahlström håller man på att inreda en restaurang med studentikos prägel. I övervåningen dekoreras väggarna med scener ur de mest kända lundaspexen, som Willhelm Tell, Farao, Karl XII och Gerda”

Middagen, mat måste man ju ha, det blev en tur bort till New Delhi, det är en Indisk resturang här i Lund, jag har ätit lunch där tidigare ett par gånger, så jag tänkte att det kunde vara värt att prova med lite middag där idag. Ingen i personalen pratade Svenska, men däremot prima Engelska, och det funkar precis lika bra.

New Dehli, Lund

Jag slog till på en Malai Kofta, men det var så attans gott så det blev lixom inte riktigt tid att ta nån bild 🙂 Malai Kofta är en vegetarisk variant på vanlig kofta, attans gott! Härligheten sköljdes ner med ett stort glas vatten.

Dagen börjar lida mot sitt slut nu, klockan tickar på, tänkte slå en pling till AC, jag gillar att höra hennes ljuva stämma, hon har en riktigt bra telefonröst, och så säger hon ju snälla saker, det gillar jag!

Go’natt på dig!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*