Sep 212012
 

Hello Kitty, eller som figuren egentligen heter “Kitty White”, dvs vita katten är en väldigt japansk företeelse. Hello Kitty är skapad 1976 och jag skulle personligen gissa att denna figur är inspirerad av japanernas fantastiska kärlek till katter.

Hello Kitty - Original

Hello Kitty – Original

Jag blev alldeles fascinerad av ett tv-program som jag såg på Discovery, det handlade om Katt-Caféer i Japan, där kunde besökarna ta sig en fika och gulla med katter, och då talar vi katter i mängder. Trångboddheten gör att det är svårt att hålla husdjur, så det har blivit lite av en statussymbol att ha en levande katt hemmavid. Glad är jag att jag och min hustru har tre stycken 🙂

Nåväl, vad har nu detta med saken med mig att göra, egentligen inte så mycket, inte annat än att jag är fascinerad över fenomenet “Hello Kitty” och har laborerat lite med att göra egna tolkningar av Hello Kitty, då i skepnad av andra figurer, så man kan se det som lite hybrider.

En del av bilderna nedan har jag själv snickrat ihop, en del är komposit av sånt jag hittat på nätet och fixat lite med, en del är nästan som vore de snodda 🙂

Då kör vi igång med kavalkaden.

Först har vi Hello Kitty som 87:an Axelsson

Hello Kitty som 87:an Axelsson

Hello Kitty som 87:an Axelsson

Sen kommer Hello Kitty som Bamse

Hello Kitty som Bamse

Hello Kitty som Bamse

Nästa blev Hello Kitty som Björnbuse

Hello Kitty som Björnbuse

Hello Kitty som Björnbuse

Sir Paul McCartney skall självklart avbildas som en Hello Kitty

Paul McCartney som Hello Kitty

Paul McCartney som Hello Kitty

I kön kommer sen en av karaktärerna från tv-serien “Futurama“, nämligen Bender

Bender som Hello Kitty

Bender som Hello Kitty

Vem har vi sen, om inte en Hello Kitty i form av en Borg, karaktär från tv-serien Star Trek TNG.

Hello Kitty som Borg

Hello Kitty som Borg

Springandes i korridoren kommer sedan Hello Kitty som C3P0, detta är en karaktär från filmen Star Wars, en fantasyrulle från 1977. Kommer mycket väl ihåg när jag såg denna filmen tillsammans med min moder i Stockholm, den gjorde ett mycket stort intryck på mig, och det håller i sig än i denna dag. Vad min mamma tyckte är jag egentligen lite osäker på, men jag kan tänka mig att det inte riktigt var den typen av film som hon hade förväntat sig. Men jag är glad att jag fik gå kan jag säga.

Hello Kitty som C3P0

Hello Kitty som C3P0

Vi går vidare, i kön står nämligen Hello Kitty som Cartman. Eric Cartman är en av de bärande karaktärerna från tv-serien “South Park“. Oftast hysteriskt rolig och träffsäker reflektion över nutiden sett ur några mellanstadie elevers ögon.

Hello Kitty som Eric Cartman

Hello Kitty som Eric Cartman

Vi går tillbaks till 1971, då kom Kubriks film “A Clockwork Orange“, en banbrytande film, väl värd att se. Som en liten kommentar så blev det lite fel när filmmanuset skrevs, det är baserat på en av Burgess böcker, för Kubrick hade bara läst den amerikanska utgåvan av boken där sista kapitlet från Burgess original saknas.. tokigt det kan gå. Här kommer i alla fall Hello Kitty som en “Droogie”, karraktär ur filmen “A Clockwork Orange”

Hello Kitty som Droogie

Hello Kitty som Droogie

Vi lämnar filmens värld för en liten stund och går till dagsaktuell politik, nämligen fängslandet av Pussy Riot i Ryssland, detta är ett tydligt fall av att ministrar försöker gå in och styra juridiken, fullständig galenskap.

Hello Kitty som Pussy Riot

Hello Kitty som Pussy Riot

Vi backar ett par år, tillbaks till filmernas värld, nu blir Hello Kitty en Minion ur filmen “Despicable Me” För övrigt en hysteriskt rolig film, det kommer en uppföljare under sommaren 2013, så ett bio-besök anbefalles.

Hello Kitty - Minion, Despicable Me

Hello Kitty – Minion, Despicable Me

En av mina favoriter, Hello Kitty i förklädnad som Dilbert. För den intresserade så kan man läsa den dagliga seriestripen med Dilbert här: www.dilbert.com

Hello Kitty som Dilbert

Hello Kitty som Dilbert

Vad har vi den i ladorna, jo Hello Kitty som Emo. Detta är en kulturyttryck som är skumt… Emo är för mig svartklädda tjejer och semi-tjejer med svart klädstil som gillar att skära sig i armarna med rakblad… Men det skall finnas plats för alla yttringar här i världen, även för dem som har det själsligt svårt.  “Emo” som skällsord kan tolkas ungefär som “en person som låtsas vara ledsen för att få uppmärksamhet. Men det finns nog mer där bakom än så.

Hello Kitty som Emo

Hello Kitty som Emo

Vi rotar vidare i lådan, då hittar vi Hello Kitty som E.T. Även denna gången har vi en filmkaraktär, nu från filmen “The Extra Terrestrial” från 1982. Den dubbade versionen på Tyska är bitvis hysteriskt rolig, även den egenproducerade varianten som gjordes i Turkiet, den är mycket sevärd, man vrider sig av skratt pga avsaknad av kvalité. De nöjde sig inte med att dubba originalet utan gjorde helt sonika en helt egen variant som heter “Badi”

Hello Kitty som E.T.

Hello Kitty som E.T.

Efter E.T. har vi sen Hello Kitty som Frankensteins monster.

Hello Kitty som Frankensteins Monster

Hello Kitty som Frankensteins Monster

I kön kommer sen en klassiker, Katten Gustaf, eller “Garfield” som han egentligen heter. Denna var enkel att göra, för även karaktären är en katt, precis som Kitty är.

Hello Kitty som Garfield

Hello Kitty som Garfield

Detta är egentligen ingen riktig Hello Kitty karaktär, mer en reflektion på att Hello Kitty dyker upp som fenomen lite här och där, och då även som utsmyckning på allt från handväskor till glasögon, så detta är en liten tautologi på temat.

Hello Kitty - med glasögon

Hello Kitty – med glasögon

I den konspiratoriska världen finns massa skojsigt kring aliens som besöker jorden, ja man skall väl inte ta det så allvarligt men här kommer då en Hello Kitty som grey alien.

Hello Kitty som grey Alien

Hello Kitty som grey Alien

Vad har vi sen, ur serien South Park har vi tidigare tittat på Eric Cartman, nu blir det en variant av Hello Kitty på en annan karaktär – “Kenny“. Det som är lite udda med “Kenny” är att han blir dödad på de mest obskyra sätt i varje avsnitt, så här kommer “Kenny”

Hello Kitty som Kenny

Hello Kitty som Kenny

Då var “Kenny” avklarad, då har vi som nästa besökare en variant av Hello Kitty som är en barnteckning 🙂 Jag tycker den är fin i all sin enkelhet. Påminner lite om Bon Hund’s affisch. Har förresten en signerad affisch av Bob Hund på vinden som jag borde plocka fram någongång, kanske rama in och hänga upp på väggen.

Hello Kitty som Barnteckning

Hello Kitty som Barnteckning

Vi gör ett besök i musikens värld, här kommer en variant av Hello Kitty i form av Ace Frehley, gitarrist i rockbandet KISS.

Hello Kitty som Ace Frehley

Hello Kitty som Ace Frehley

Ett besök får det bli i Tove Janssons värld, nu har Hello Kitty tagit sig skepnaden av “Lilla My

Hello Kitty - Lilla My

Hello Kitty – Lilla My

Många varianter av Hello Kitty blir det, så det är väl lika bra att fortsätta vidare med nästa. Nu blir det något så enkelt som en Pirat, detta var en av de tidigaste jag gjorde, simpel men ändå med sin charm.

Hello Kitty som Pirat

Hello Kitty som Pirat

I fantasins värld kan man göra mycket, en av de mest stilbildande karaktärerna på många år är “Harry Potter“, så då vill jag naturligtvis bjuda på en Hello Kitty i Harry Potter’s skepnad.

Hello Kitty som Harry Potter

Hello Kitty som Harry Potter

Det här kan tarva lite extra förklaring, Hello Kitty i skepnad av Schrödingers katt. Känns det obekant, så fråga mig så kan jag berätta mer.

Hello Kitty som Schrödingers Katt

Hello Kitty som Schrödingers Katt

Från 60-talets slut har vi ett echo av Star Trek, nu kommer Hello Kitty i form av “Spock

Hello Kitty som Spock

Hello Kitty som Spock

Vi tar ett besök i de tecknade seriernas värld och ser Hello Kitty i skepnad av Svampbob Fyrkant, eller som han heter i original “Spongebebob Squarepants” Go och glad.

Hello Kitty som Spongebob Squarepants

Hello Kitty som Spongebob Squarepants

Vi har kikat på Star Wars tidigare, då var det C3P0, men nu kommer Hello Kitty i en annan karaktär, nu är det Hello Kitty som en “Stormtrooper“,

Hello Kitty som Stormtrooper

Hello Kitty som Stormtrooper

I Hegrés värld hittar vi en helt annat figur, nu blir det en fri tolkning av Hello Kitty som “Tintin“, det är bara Milou som saknas 🙂

Hello Kitty som Tintin

Hello Kitty som Tintin

Från filmen “Tron” hittar vi karaktären “Kevin Flynn” och självklart skall även Hello Kitty iklä sig den karaktären. Filmen “Tron” hade premiär 1982 och var på sin tid nydanande med sina special effekter, fast sett i dagens ljus kan den te sig lite medioker. Storyn håller, men inte det visuella.

Hello Kitty som Kevin Flynn i Tron

Hello Kitty som Kevin Flynn i Tron

Ur Looney Toons arkiv hittar man storyn kring Sylvester och Pip eller “Tweety” som Pip heter i original.

Hello Kitty som Tweety

Hello Kitty som Tweety

När jag ändå var igång så kunde jag inte låta bli att göra en pastisch på Edvad Munsh’s klassiska tavla “Skriet”, Hello Kitty passade så bra in i konceptet så jag kunde inte hålla fingrarna i styr 🙂

Hello Kitty som Munch's "Skriet"

Hello Kitty som Munch’s “Skriet”

Det blev många varianter av Hello Kitty, men nu har vi kommit till slutet av inlägget, det kanske blir fler fria tolkningar av denna vita katt, framtiden får utvisa vad som sker 🙂

Nu är det dags att vila huvudet mot kudden.

Go’Kväll!

  One Response to “Hello Kitty”

  1. Imponerande!!! Det måste vara den Nycandeska konstnärsandan som ligger bakom det hela./Pappa

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*