Sep 122012
 

Jag har funderat lite på det här med att bygga mig en Humle-holk, det är nog egentligen en tokig idé, men jag vill prova och se om jag kan lyckas få en koloni med humlor till sommaren. En hel del förstudier har jag gjort, tankarna och visionerna är stora, så i min fantasi så har jag redan lyckats 🙂

Grundprincipen som jag utgått från är en låda, ca 20x20x20 cm inuti, till den en slang som humlorna kan gå in genom, detta för att de skall luras till att tro att holken är skyddad och under jord.

Humle-Holk

Slangen på bilden skall jag byta ut mot grövre dimension, och längden skall inte vara längre än ca 25-30 cm. Min plan är att fylla holken med ett gammalt fågelbo från en av fågelholkarna på tomten, och så lite lecakulor på botten för att säkerställa att det är torrt.

Anledningen till att jag vill använda resterna från ett fågelnäste är att humlorna helst verkar vilja att någon annan art har “godkänt” boet som varandes beboeligt, men även för att humlorna inte drar in något eget material till sitt bo, de kan bara återanvända det som redan finns på plats.

Nu är holken som sådan bara en liten del av jobbet, den stora utmaningen är att se till att det finns föda till kolonin, det är inte helt enkelt, men jag har en plan. Initialt tänkte jag stödmata humledrottningen med en mix av vatten och honung, de äter enbart nektar och pollen, så honung borde fungera då det är gjort av nektar och pollen.

Vi får se hur det hela går, jag återkommer lite längre fram när holken är på plats. Det kommer inte att bli någon kamera i denna holken, i alla fall inte första året, men se får vi se hur det går.

Man skall ha lite konstiga projekt på gång, annars blir det för enahanda 🙂

Hej Hopp!

  One Response to “Hulmeholk på gång”

  1. […] Tillverkning av min humleholk […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*