Aug 272010
 

En vanligt förekommande åkomma är IBS, dvs Irritable bowel syndrome, eller på vanlig svenska, irriterad tarm syndrom. Min älskade hustru har upplevt problem som påminner mycket om IBS. Många har kurerna varit för att få någon ordning på detta, allt med mer eller mindre misslyckat resultat. Alla tester för laktosintoleransens har kommit tillbaks med negativt resultat. Inget att hämta där alltså.

Det skumma har dock varit att nästan varenda gång vi har varit utomlands så försvinner i princip alla problem, som att vända på ett kort. Detta har förbryllat oss en hel del. Vad är det som skiljer mellan Sverige och de länder vi besökt på semester?

Det enda som vi kunde komma på var att mjölken inte stod i kyldisken utan var UHT-mjölk. Vår vanliga mjölk är pastöriserad, medan UHT (Ultra High Temperature) är pastöriserad vid en avsevärt högre temperatur.

Lidl Millbona UHT Mjölk

För att reda ut vad skillnaden mellan vår vanliga mjölk och UHT mjölk är, så kontaktade jag ett av landets större mejerier med min fråga. Det tog någon vecka innan svaret trillade in i korgen, jag fick intrycket av att de inte hade funderat nått nämnvärt på fenomenet tidigare, men svaret var att UHT processen koagulerar en större mängd vassle proteiner jämfört med vanlig mjölk. Så vi bestämde oss för att göra en ovetenskaplig undersökning, bilen ställdes till Lidl och UHT mjölk införskaffades.

Fashinerande nog så gav detta nästan omedelbart resultat, lite som när vi var på semester igen 🙂 Nån gång under resans gång så åt min hustru lunch som innehöll potatismos gjord på vanlig mjölk, och vips så var problemet tillbaks igen. Allt återställdes efter ett dygn med enbart UHT mjölken. Sambandet verkar klockrent!

En helt annan sidoeffekt, UHT mjölken behöver inte lagras i kyla förrän paketet är öppnat, det gör att vi kan handla in ett flak och ställa i garderoben. När det är tomt i kylen, så hämtar vi ett nytt paket i garderoben och låter kylas ner, det funkar prima.

Så har du syndrom som påminner om IBS, så kan det vara värt att prova en period där vanlig mjölk byts ut mot UHT mjölk.

Hepp!

  6 Responses to “Irritable bowel syndrome IBS”

  1. Va underligt men skönt för AC att magen fungerar. Finns ju inget värre än en jobbig mage.

  2. En världsnyhet kanske? Nobelpris? /Christian

  3. Hallå! Mjölken är toppen. Faderskapet mår mycket bra nu. Han vågar inte testa den vanliga mjölken längre. Är också försiktig med glass, men det blir lite glass till äppelkakan ändå. mamma

  4. Ja, jag börjar också tro på UHT-mjölken. Magen har hållit sig lugn ett bra tag. Hoppas det fortsätter./Pappa

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*