Mar 082012
 

Denna morgon var bokad för kurs i Heta arbeten. I mitt jobb behöver jag ha certifikat på att jag genomgått denna kursen, och idag var det dags att förnya kunskaperna då certifikatet bara gäller under ett par år. Så vid 08:00 hade jag letat mig fram till Mjölkbaren i Gävle. Från 1930 fram till en bit in på 60-talet var det rätt vanligt med Mjölkbarer, det serverades enklare mat och framförallt mjölk. Från Populärhistoria.se kan man läsa följande om Mjölkbarer.

Mjölkbarerna lanserades i Sverige av organisationen Mjölkpropagandan som hade sitt ursprung i Svenska mjölk­intressenters upplysningsförening, bildad 1923. Organisationen var till en början ideell men fick efter­hand statligt stöd. Syftet var att få konsumenterna att dricka mer mjölk (och mindre kaffe), och producenterna att förbättra hygien, kvalitet, förvaring och trans­port. Allt för folkhälsans och nationalekonomins bästa.

Den mjölkbar som kursen hölls på ligger bakom brandstationen i Gävle, de lokalerna används nuförtiden som utbildningslokal men även för brandmännens övriga verksamhet.

Mjölkbaren, Gävle

Nåväl, det var en liten utvikning, kursen handlar mestadels om att skaffa sig kunskap om vilka arbetssituationer där heta arbeten kan vara en orsak till bränder och andra skador. Helt enkelt att få in ett tänk om att det arbete som görs med svets, kap, gas, öppen låga och andra varma saker kan vara en stor orsak till bränder. Jag ett par gånger sett rätt allvarliga bränder starta enbart på grund av att entreprenörer slarvat med säkerheten. Som tur är har brandkåren samtliga gånger lyckats släcka bränderna i tid.

Kursen kör igång

Mellan passen blev vi väl förplägnade med frukt, kaffe och för de hungriga även mackor. Mycket av utbildningen är som ett samtal, allas erfarenheter är viktiga att ta del av, för varje brand som kan undvikas är en välgärning.

Som avslutning på kursen så var det dags för en obligatorisk släckning av bränder, nu var det en gasolbrand och inte en större brand, men när det väl blir skarpt läge så är det lite väl sent för att börja fundera på hur släckredskapen fungerar.

Kurs i Heta arbeten

Alla klarade sig genom testet, men det viktigaste var ändå att man fått fräscha upp sina kunskaper.

Det var alles från denna lilla kurs.

Häpp!

  2 Responses to “Kurs i Heta arbeten på Mjölkbaren”

 1. När vi bodde i Uppsala brukade vi äta på mjökbaren vid Fyristorg./pappa

 2. Hej!

  Jag sitter just och knåpar ihop en jämförelse-site kring utbildningar om Heta Arbeten och hade gärna velat ha ett kort blogginlägg på min sida om hur det är att gå en sådan utbildning.

  Tror du att du har lust, tid och möjlighet att skriva ett kort inlägg som jag kan få publicera.

  Jag är inte intresserad av att sänka ett företag men du verkar vara nöjd med din utbildning när du sammamnfattar vikten av att påminnas, fräscha upp kunskaperna är så pass stor att endast det verkar göra en sådan utbildning meningsfull, så det hade varit kul om du vill medverka med din erfarenhet!

  Hör gärna av dig om det kan bli aktuellt, behöver alltså inte vara något tidskrävande.

  /Per

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*