Jan 212013
 

Dagens övning har bestått i att besiktiga ett par kommande projekt, ett par kyrkor i Norduppland. Så jag och min kollega rullade iväg rätt tidigt på morgonen för att hinna fram i tid. Fösta stoppen på dagen var Börstil kyrka, här har jag varit tidigare, en i mitt tycke mycket trevlig kyrka, lugn och behaglig.

Börstil kyrka

Börstil kyrka

På tal om inget, så är det nog hög tid att jag tar tag i problemet med att få till en bättre fungerande programvara för att stitcha fotografier, dvs för att bättre kunna sammanfoga flera bilder till en enda bild, det blir lite lattjo med det program som jag använder just nu. 🙂

Det blev även lite krypande på vindar och andra ställen som sällan är besökta av vanliga kyrkobesökare, det är en av de grejer som jag gillar med mitt jobb, jag får se massa ställen som knappt finns 🙂

Kyrkovind

Kyrkovind

Efter att allt var klart i Börstil så rullade vi vidare till nästa kyrka, ett par kilometer bort ligger Hargs kyrka, även det ett kärt återseende.

Hargs kyrka

Hargs kyrka

Längs kusternas kyrkor finner man ofta skepp, de är ett fint inslag, men så har även kustlandets verklighet kretsat mycket kring hav och vatten, så många är de fartyg som förlist, manskap har förlorats och sörjts.

Hargs kyrka

Hargs kyrka

En välbehövlig lunch intogs på Gladan i Östhammar, en pizza slank ner, kanske inte det mest nyttiga men å andra sidan har jag lite svårt att få ihop tillvaron just nu.

Bilen rullade vidare hem mot Gävle, fast med ett stopp i Marma kyrka. Detta är en riktig pärla, en kyrka byggd i funkis, invigd 1927 av Nathan Söderblom.

Marma Kyrka

Marma Kyrka

Man kan bland annat läsa följande på Svenska kyrkans hemsida:

Kyrkan är byggd i kalksandstenstegel, tillverkad i Skutskär. Den är enkelt inredd, vit med rödbrunt innertak. Altartavlan är målad av professor Einar Forseth och föreställer moderna människors möten med den uppståndne Jesus Kristus vid Genesarets sjö.

Kyrkan byggdes på initiativ av den dåvarande kyrkoherden Frans Tivell. Kyrkan finansierades med frivilliga bidrag och stort frivilligt engagemang från ortsborna. Frans Tivell och skogvaktaren C G Johansson i Marma satsade själva de första två hundralapparna år 1910.

Ahlgrens i Gävle har även sponsrat kyrkan. Ett tecken på detta är de runda fönstren i kyrkan som utformats som läkerol tabletter. År 1927 invigdes kyrkan av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Marma kyrka

Marma kyrka

Marma kyrka

Marma kyrka

Efter en lång dag med mycket intryck ställde vi kosan hem mot kontoret igen, nu skall allt bearbetas, det känns bra, jag är mycket nöjd med dagen.

Go’Kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*