Dec 232010
 

Kvällens övning, det är ju juletider och jag som vegetarian gör då gärna en sillsallad utan sill, kanske lite motsägelsefullt, men gött att äta till julmaten.

Först, plocka fram allt som behövs, annars blir det så dålig stämning om det skulle saknas nått.

Ingredienser, Sillsallad utan sill

En ca 8-10 fasta potatisar, 2-3 syrliga äpplen, en burk med inlagda gödbetor, bostongurka, kapris, salladslök och lite rapsolja. Sen behöver man lite sånt som salt och peppar för att få ihop det hela.

Första momentet är rätt enkelt, skala och koka potatisarna, häll av och låt dem svalna några timmar. Jag brukar koka lite extra potatis kvällen före, så är det klart på en gång. Idag passade vi på att åka till butiken medan potatisen svalnade, det gick bra det med.

Fram med en rejäl bunke, tärna de kokta potatisarna, skala och tärna 2-3 syrliga äpplen och hacka grovt upp en burk med ca 15 inlagda rödbetor. Spara spadet från rödbetorna, det behövs till sen.  Det är inte så kinkigt med proportionerna, men ungefär de mängder jag angett brukar funka bra.

Produktion av Sillsallad utan sill

Nästa steg är att hälla i ca 1 dl av spadet som rödbetorna låg i, 1 tesked salt, 1 kryddmått mald svartpeppar, 3 matskedar med bostongurka, jag brukar ibland ta lite mer för det är så gott. 2-4 salladslökar rensas och hackas sen ner i bunken med dem. Sist men inte minst, 3 matskedar med rapsolja hälls ner, sen är det bara att röra om ett tag tills det ser ut ungefär som på bilden nedan.

Vegetarisk Sillsallad utan sill

Smaka av, balansera smaken efter behov med bostongurka/rödbetsspad/äpplen för syrligare smak, eller mer potatis för mildare smak. Sältan, ja, det är salt eller kapris som fixar mer sälta.

Vad kan då gå fel med denna rätten, nästan inget kan jag säga, för alla gånger jag lagat rätten så har det alltid blivit lite olika men väldigt gott, det är en sån rätt där man kan slarva lite och ändå så blir resultatet bra, fast för att få till sista knorren så bör bunken stå svalt över natten, då göttar sig smakerna in i varandra på ett behagligt sätt.

Imorgon är det Julafton, då skall det mumsas på Sillsallad utan Sill, ibland har jag garnerat med finhackad rödlök, det är gott, och så förstås alla annan mumsig julmat som kommer till gör en underbar julmiddag.

Häpp!

 Tagged with:

  2 Responses to “Sillsallad utan sill”

  1. Jag kan också rekommendera denna sillsallad. Den är jättegod. mamma

  2. […] hos de stora livsmedelskedjorna. Här är några säkra kort: Vegansk sill gjord på aubergine, sillsallad utan sill, vegetarisk Janssons frestelse, julskinka gjord på rotselleri och […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*