Sep 162012
 

Idag var det då alltså dags, min hembyggd humleholk skulle placerad ut i verkligheten, min tanke är att det nya virket skall få gotta till sig över vintern så att det inte blir för “nytt”. Man vill ju inte skrämma bort humlorna.

Sen kan det mycket väl bli så att detta blir ett vinterbo för något helt annat, men det får man ta med i beräkningarna.

Nåväl, holken har jag placerat lite semi-inomhus i vedboden, där kommer den skyddas från direkt solvärme, regnet kommer inte in och vinden kommer inte att ställa till för mycket problem, jag tror det är en rätt klok lösning. Sen har jag bytt ut slangen till en grövre med ca 25mm innerdiameter, det är sån där elslang som är korrugerad, så eventuellt regn kan inte ta sig hela vägen in.

Humleholken

På undersidan av slangen har jag även gjort ett par dräneringshål för det lilla vatten som ändå letar sig in.

På botten av holken har jag lagt ett 2 cm tjockt lager av lecakulor, det borgar för att hålla allt som är ovanför torrt. Nu är det även lite glipor i holken så att luftväxling och då även avfuktning kan fungera.

Gemzell’s Humleholk

Nästa lager, det består av redet från en av fågelholkarna som jag har vid huset, det blir bra byggmaterial till humorna, mest mossa, gräs och fibrer av olika slag. En näve med gamla löv fick hänga med på köpet. Jag är ärligt talat lite osäker på hur mycket byggmaterial som de små humlorna vill ha, så detta är lite av en chansning.

Humleholken

Locket skruvade jag på, så får vi se hur det går sen. På utsidan av boden ser man nu bara ett utlopp av slangen, och så har jag oljat in virket där jag borrade, vill ju inte förstöra träet.

Humleholken

Det som nu återstår är att jag skall göra en landningsplattform kombinerat med regnskydd, men det är ingen större brådska med, för hela anledningen till att jag fik ut holken nu är ju så att trävirket skall få gotta till sig under hösten och vintern.

Det var det, nu återgår jag till andra verksamheter.

Häpp!

  3 Responses to “Utplacering av Humle-holken”

  1. […] Utplacering av min humleholk […]

  2. vore väldigt intresant att få veta hur det gick med den där holken, om den fått någon inbyggare.

    • Absolut, japp, jag fick en kolloni med Stenhumla i holken, sen fram emot sensommaren fick jag ett angrepp av vaxmal som i princip förstörde holken inifrån. Nu 2014 har jag en helt ny holk som är tätare och med nät vid alla lufthål. Du kan se mer om denna nya holk på http://www.gemzell.se/humleholk Där är det live-video inifrån holken. /Stefan

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*