Apr 252012
 

Idag var jag nerom till Stockholm på förmiddagen för att göra lite tekniska utvärderingar och laborationer inför ett kommande uppdrag. på vägen norrut igen så var planen att jag skulle in till Akademiska i Uppsala för att hälsa på min älskade hustru, det har nu gått ett dygn sedan hennes operation.

Jag var ute i god tid, hittade mig en parkering och strosade upp till hus 70. Hade tänkt mig att ta en fika, men det var inte direkt någon upplyftande cafémiljö, så det fick bli en kopp kaffe på byrån istället.

Med min kopp strosade jag runt lite i korridorerna, där sprang jag på nått som fångade mitt intresse, direkt såg jag att detta inte var nån kattskit, tvärtom, en äkta Bror Hjorth hängde där på väggen.

Uppsala Akademiska Sjukhus, Trärelief Bror Hjorth - "Vördnad för livet" Albert Schweitzer

Uppsala Akademiska Sjukhus, Trärelief Bror Hjorth – “Vördnad för livet” Albert Schweitzer

Denna trärelief föreställande Albert Schweiter arbetande i Lambaréné. På väggen bredvid finns en liten skylt som upplyser mig som betraktare om följande:

Bror Hjorth (1894-1969)
Vördnad för livet
Trärelief utförd på beställning av Akademiska sjukhuset 1959. Hyllning till Albert Schweitzer. Barnet står i centrum i den kärleksfulla bilden av den världsberömde läkaren, i arbete under en het sol i den afrikanska byn Lambarene,

Förutom att både Albert Schweitzer och Bror Hjorth bjuder på livsöden som är värda helt egna blogginlägg, så tycker jag det är härligt att man kan få se riktig kvalitetskonst på sjukhusväggar. Hade denna trärelief kommit ut på auktion så hade priset hamnat nånstans kring dryga miljonen.

Jag borde kolla med Akademiska om de ha konstvandringar på sjukhusområdet, det kanske finns fler guldkorn att vila ögonen mot.

  2 Responses to “Bror Hjorth & Albert Schweitzer”

 1. jag är på gång med en biografi om A Schweitzer med anledning av 100årsminnet av ankomsten till Lambarene och har inventerat de ställen där han finns representerad i konst i Sverige.
  Får jag med hänvisning till källa använda mig av Ditt foto
  pax et bonum
  Louis

  • Hej,

   Absolut, jag mailar över en högupplöst version av bilden, den får du helt fritt använda även utan källhänvisning.

   Den offentliga konsten är verkligen en guldgruva att njuta av.

   /Stefan

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*