Jan 312011
 

Vissa dagar i livet är mer innehållsrika än andra dagar, denna dagen var jag i Täby och kommer helt oförberedd in i Albertus Pictors makalösa värld.

I Täby ligger en kyrka som av en händelse heter Täby kyrka, en medeltida karamell strax norr om Stockholm.

Hela kyrkan är fylld av målningar gjorda av Albertus Pictor, en mästare som var aktiv under slutet av 1400-talet. Målningarna i Täby kyrka är gjorda ca 1480, skåda mångfalden! Hela taket är fyllt med motiv från bibeln och även en hel del egna påhitt. Allt detta har fått vara i stort sett orört, helt fantastiskt.

Albertus Pictor, Täby kyrka

Några av motiven i kyrkan är lite av kändisar, Ingmar Bergman fick inspiration till den klassiska scenen från Sjunde Inseglet, där döden spelar schack mot riddaren från ett av motiven, visst känns det igen?

Riddare spelar schack med döden, Täby Kyrka

Uppe på läktaren återfinns Adam och Eva i lustgården,ett mästerverk, alla målningar hänger ihop, vävs in i varandra på ett fint sätt. En del av färgerna har med tiden ändrat klang och blekts, med mycket är kvar precis som det en gång var.

Adam och Eva, Albertus Pictor, Täby kyrka

Merparten av alla målningar är inspirerade av händelser och berättelser ur Biblia Pauperum, De fattigas bibel, vilken innehöll rikligt med bilder, allt för att göra läsandet lättare för dem som var fattiga i anden, men verkligen inte fattiga i plånboken 🙂 Detta var ingen lågprispocket.  Många bilder från Biblia Pauperum återfinns i Albertus Pictors målningar.

Profeten Jona och fisken, Albertus Pictor, Täby kyrka

“Ty liksom profeten Jona var i den stora fiskens buk i tre dagar och tre nätter skall Människosonen vara i jordens inre i tre dagar och tre nätter.”

Jag kan bara uppmana alla och envar att ta sig till Täby Kyrka och uppleva Albertus Pictors målningar, det finns massor med information på nätet för den vetgirige, jag skall absolut dit igen!

  2 Responses to “Albertus Pictor”

  1. Var där med Pappa 2009./Christian

  2. Albertus Pictus är fanastisk. Har tyå böcker om hans verk. Christian och jag var i Täby och beundrade honom. Undrar om Reinfeldt har varit där.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*