Jul 072014
 

Det blir periodvis rätt mycket resande i mitt arbete, så även denna veckan, idag är det en vanlig måndag, och dagen började med en tur från Gävle ner till Arlanda och därefter vidare upp till Luleå. Nu är det inte så ofta som jag är i Luleå, men det sker kanske nån gång per år. Flygplatsen är liten och mycket hanterbar.

Kallax flygplats, Luleå

Kallax flygplats, Luleå

Jag kan inte säga så mycket om vad dagens arbete har inneburit, men det har varit mycket givande möten. Lunchen avnjöts på Sushi och Sallad i Luleå, det är ett ställe som jag kände var riktigt bra.

Det här med björkar har man tagit fasta på i Luleå, se här på den fantastiskt fina björk allén vid residensparken, riktigt tjusigt. Landhöjningen i området har varit rejäl, det syns här i parken, de senaste 150 åren har landytan stigit med 1.2 meter, detta har inneburit att strandzonen flyttats ca 80 meter.

Luleå, Residensparken

Luleå, Residensparken

Efter att jag och min kollega var klar med dagens möte så körde vi västerut mot Jokkmokk, min gamla hemstad. När vi kom fram till Jokkmokk så såg bilen framtill ut som om vi slängt köttfärs på den, mängden mygg och knott är påfallande hög 🙂

Då klockan ännu tillät ett kortare möte, så gick vi in på Ájtte och tittade på en installationsplats, även det mycket givande.

Utanför Ájtte, Jokkmokk

Utanför Ájtte, Jokkmokk

Jokkmokk är nu den stad där jag levde mina första månader, innan mina föräldrar flyttade vidare söderut, så jag har i ärlighetens namn inte några minnen av min tid här. Men Jokkmokk är alltid värt att besöka, själv skulle jag vilja komma hit under marknaden, men då medeltemperaturen under marknaden är ca -20 så tarvar det en hel del planering 🙂

Nästan bredvid Ájtte ligger Jokkmokks nya kyrka, byggd 1889 . det är stadens huvudkyrka.

Jokkmokks Kyrka

Jokkmokks Kyrka

Det finns ytterligare en kyrka, som då heter Jokkmokks gamla kyrka, den byggdes 1753 och brann ner 1972 men har sen återuppbyggts 1976.

Det blev incheckning på Hotell Jokkmokk, jag fick lite känslan av att det var mellansäsong just nu, men det viktigaste var att vi fick någonstans att sova för natten, ungefär såhär ser rum 222 ut. Bilden är lite skev, men det beror på att jag misslyckats lite när jag skulle sammanfoga flera bilder till en stor.

Rum 222, Hotell Jokkmokk

Rum 222, Hotell Jokkmokk

Geografiskt sett så är jag nu norr om polcirkeln, så solen kommer inte att gå ner i natt.

Senast jag var i Jokkmokk var för drygt 10 år sedan, då var tiden rätt kort så jag hann inte med att besöka mitt gamla hem, men ikväll blev det tid till en liten nostalgisk promenad, dvs från hotellet var det ca 5 minuter till Solgatan 25, självklart knackade jag på och berättade vem jag var, jag tyckte det kunde vara en bra grej. Jag berättade även lite om mina föräldrar och om deras vistelse i Jokkmokk under det tidiga 60-talet.

Stefan Gemzell vid Solgatan 25, Jokkmokk

Stefan Gemzell vid Solgatan 25, Jokkmokk

Med detta får dagen vara till ända, jag är nöjd med alla de upplevelser som livet ger mig, jag tar tillvara på vartenda en av dem.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*