Apr 052010
 

Dagen fylls inte med några större verksamhet, jag och min älskade hustru har ägnat oss åt att se lite inspelade tv-program, så nu kan vi städa lite på hårddisken och göra plats för lite nya minnesvärda program.

Jag satte igång med lite köksbestyr, dagen till ära passade jag på att sylta lite ingefära, det är mumsigt.

För några dagar sedan hade jag införskaffat en rejäl bit rot från ingefära, ca 260 gram.

Rot från Ingefära

Roten bröt jag itu, skalade och skar upp i bitar som var stora som 2 sockerbitar vardera.

Skalad och delad ingefära rot

Då dessa bitar skall koka i 2 timmar, så hällde jag på 1,5 liter vatten och 1,5 tsk salt. Den observante ser att jag i samma veva fick byta kastrull, det fick helt enkelt inte plats. Men men…

Ingefäran kokas 2 timmar

Det luktar gott i köket, luften blir frisk när ingefäran kokar. Jag funderar lite på om det kan gå att göra gelé på avkoket, får smaka på avkoket när allt är klart, risken är att det är för salt.

Efter 2 timmar var det dags att ta av kastrullen från spisen och hälla av vattnet. Det var tid att göra lagen som ingefäran nu skall kokas ihop med.

Lagen tillreds

Lagen består av 2 matskedar ljus sirap, 3 dl socker, 1 bit hel kanel, 2 kryddnejlikor, nästan 2 dl vatten. Allt kokades ihop och sen la jag åter ner ingefärsbitarna. Allt skall koka ihop under 40 minuter. Under tiden är det läge att göra rent lite glasburkar, samt göra rent burkarna med Atamon. Det är viktigt att burkarna är helt rena, annars blir det lite svårt med hållbarheten.

Ingefära puttrar med lagen

Och så här fint ser resultatet ut nu när allt kokat i 40 minuter, nu står allt och svalnar, sen om någon timme så skruvas locket på, sen håller sig härligheten under lång tid i kylen.

Syltad ingefära

Tjingeling!

  One Response to “Att sylta ingefära”

  1. Min husliga man *puss*

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*