Mar 222012
 

Detta blir en lite knivig sak, jag var ner till Åkersberga idag på jobb, varmt och skönt. När det var dags för min lunchlåda så satte jag mig bakom Östra Ryds Kyrka och fick syn på en liten gul skylt uppe på en kulle. Nyfiken som man är så stegade jag dit och tog mig en liten vederbörlig kik.

Berga Ättebacke - Åkersberga

Skylten var i ett bedrövligt skick, men lite gick dock att läsa:

Innan Hackstaskolan byggdes på 1960-talet blev 10 förhistoriska gravar undersökta. Bland fynden som gjordes fanns bl.a. bitar av en så kallad bildsten, pärlor, lerkärl och brända ben. Föremålen antyder att gravarna byggdes någon gång under folkvandringstid ….. //trasig skylt// ngatid dvs 400-1050 e. KR.

Berga Ättebacke

Så lite information fick jag av skylten, detta är alltså ett gravfält, även kallad Ättebacke. Som jag förstått det så använde man mark som inte riktigt dög till jordbruk eller annan nytta för att begrava sina nära.

När man anlägger en åker så uppstår ofta åkerholmar, dvs sådana platser på åkern som antigen har för mycket sten eller kanske en vattenkälla, dessa är helt enkelt för svåra att bruka och blir då åkerholmar. Dessa holmar kan man då använda till helt andra saker, tex slänga upp all sten som man hittar i marken, men i detta fall även som gravplats.

Berga Ättebacke

Jag skulle gärna vilja veta mer om historiken kring denna ättebacke, får se om jag lyckas hitta någon mer information framöver. Vill du läsa lite mer om hur gravplatser har sett ut tidigare, så finns en bra sammanställning över historiska gravtyper som är gjord av RAÄ

Ja, detta var då dagens kunskap, man lär sig nått nytt varje dag. Detta gravfält är nu i det närmsta helt bortglömt, hoppas att det kommer upp en ny skylt för kommande besökare.

Häpp!

  One Response to “Berga Ättebacke”

  1. Hej!
    Hittade din bloggpost på nätet av en slump när jag sökte efter lite annan information. Om du vill veta mer om det järnåldersgravfält du har fotograferat, känn dig fri att maila mig. Jag är arkeolog, specialiserad på järnålder, och född och uppvuxen i Åkersberga 🙂

    Mvh;
    Andreas

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*