Mar 272011
 

Vi fortsätter från gårdagen, kliver några år fram i tiden och hamnar i en ny fiktiv värld, en värld där den tekniska utvecklingen aldrig tog sig förbi Olja som primär källa till billig energi, nu är vi i den värld som kallas för Dieselpunk. Historiskt så befinner sig Dieselpunk i den estetik som var aktuell kring 1920 till 1945, dvs fram till att atomåldern började. Precis som Steampunk så kretsar Dieselpunk kring hur våra vardagliga föremål skulle se ut och fungera om världen fortfarande varit kvar mellan världskrigen.

Ett bra exempel på Dieselpunkens estetik hittar man i Lipatov’s bild på en svävare. Ren science-fiction, men i Dieselpunk stil.

Dieselpunk Hovercraft – Lipatov

Materialen är stål, olja och nitar. Fenor är även ett attribut som ofta återfinns på Dieselpunkens objekt. Något så enkelt som en väska kan bli punkifierad, nu är denna väska egentligen en liten högtalare, men estetiken är klar. Vill man bygga en egen Dieselpunk förstärkare som denna, så kan man kika på tillverkarens hemsida.

Dieselpunk förstärkare i väska

Liksom inom Steampunken så byggs det fordon i Deselpunk-stil, denna cykel döpt till “The Sidewalk Super-Villain #3 Supernaut” är i prima Dieselpunk stil. Bilden har jag lånat från Underground Velo’s hemsida.

The Sidewalk Super-Villain #3 Supernaut

Ni ser vart formspråket i Dieselpunk lutar åt, mycket krom, fenor, stål, svart och strömlinjeformat, det är den estetik som återfinns mellan världskrigen. På modesidan är det däremot rätt skralt, det är Dieselpunken enbart en ren kopia av åren 1940 till 1945′ års mode, kanske lutar det mest åt den senare delen, dvs WWII’s mode, se nedan bild från filmen Sky Captain and the World of Tomorrow.

Sky Captain and the World of Tomorrow

Musik, klart det finns en skvätt musik inom Dieselpunk, dock kretsar den mycket kring swing, så någon direkt extrapolerad musikstil är det inte tal om, ett par av de mer lysande banden är Squirrel Nut Zippers…

 

.. men även band som Royal Crown Revue, här i en truddelutt som var med i filmen “Mask”:

 

På datorfronten börjar det dyka upp maskiner i Diselpunk-stil, detta är en stationär dator hämtad från Jeffery Stephensons lite lätt udda hemsida med konstiga datorer. Det enda som denna PC saknar är nog fenor 🙂

Dieselpunk PC

Som en avrundning, posters och afficher är en viktig del av Dieselpunken, även här får en filmaffisch illustrera detta formspråket, från 1991 då filmen Rocketeer premiärvisades, ett bra exempel på denna lite dolda genre.

Rocketeer 1991

Vad finns kvar att berätta om, tja, det finns Teslapunk, Atompunk, och en udda sak kallad Nanopunk, men då blir det lite väl flummigt, för Nanopunk är futuristisk-retro-futurism, där går nån gräns för mig 🙂

Häpp!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*