Mar 262011
 

Då kör vi lite vandring bland udda kulturyttringar, jag är som bekant en stor fan av science-fiction, ett par av sub-genrerna inom science-fiction är post-futurism, dvs en tankelek kring hur världen kunde ha utvecklats om avgörande tekniska framsteg aldrig hade skett. Det ligger nära retro-futurism.

Låter det flummigt, japp, det är det, kittlar sinnet på ett spännande sätt.

Steampunk är en av dessa yttringar, den utspelar sig i en värld där mänskligheten aldrig tagit sig vidare ångmaskinen som essentiell källa till billig energi, allt som vi ser som självklara tekniska framsteg har då aldrig hänt, så de maskiner, material, formgivning och kläder är allt präglat av viktoriansk estetik. Materialen blir då företrädesvis läder, mässing, trä och gjutgods sammanfogat med nitar.

Steampunk Chopper

Så i Steampunken’s värld finns allt från motorcyklar, ett exempel är Solifague Design’s Black Widow, en makalös skapelse. Ett annat exempel är Tom Banwells’s skapelser kring hjälmar och ansiktsskydd.

Steampunk Helmet

Ingen kulturyttring är komplett utan musiken, och en fixstjärnorna i Steampunken’s värld är Abney Park, ett band från Seattle. På wikipedia kan man läsa mer om Abney Park.


Nu skall man inte förleda sig och tro att det finns en musikgenre som heter “Steampunk”, för Abney Park har anammat en klädstil och en extrapolerad musikstil som sträcker sig från ca 1850 till 1910. Allt är vad betraktaren vill ha det till. Abney Park kunde likväl klätt sig i jutesäckar och kallat stilen för något annat, men för mig funkar det 🙂 Och vi talar faktiskt bara om fantasi här (dokumentärt menar jag ju 🙂 )

När vi ändå är inne på klädstilen, modet kring Steampunk, så kretsar detta mycket kring viktorianskt mode, och en av de viktigaste accessoarerna är dessa goggles, glasögonen som skall skydda mot ångmaskinernas sot och ånga.  Bilden nedan har jag helt fräckt lånat från FroweMinahild.

Steampunk Mode

För att inte släppa det hela med dessa goggles, det finns en enorm marknad för denna accessoar, nedan har jag lånat en bild från Atomefabrik. Där finns goggles som kan passa allt från en vanlig människa hela vägen till en galen syrabadsmördare 🙂

Goggles Atomefabrik

Och så har vi det här med klockor, Steampunk baseras på en tid då ånga var den enda stora kraftkällan, så inga digitalur här inte, ju mer spektakulärt desto bättre för dem som gillar Streampunk. Vilket härligt monster, bilden har jag lånat från Steampunk labs. Det är tydligt med allt läder, gjutgods och nitar, detta är i god Steampunk stil.

Steampunk Klocka

Om man letar lite på google på sökordet “Steampunk”, så kommer man hitta stora mängder med saker, manicker och mackapärer som alla är en del av det stora utbud som är “Steampunk”, men en av mina favoriter är ändå alla moderna datorer med tillbehör som är gjorda i Steampunk-stil, eller vad sägs om denna dator?

Steampunk dator

Bilden ovan har jag lånat från Steampunk Workshop, där finns massa skoj tips om hur man Steampunkifierar moderna saker.

Det går att berätta massor om Steampunk, men man får inte glömma bort att allt är på låtsas, det är en idé om hur framtiden skulle kunna varit om den tekniska utvecklingen hade gått lite annorlunda till, det är mat för sinnet, men inte en sanning. Formgivningen tilltalar mig, jag gillar det uttryck och formspråk som Steampunk, eller om man skall vara krass, Industrialismen förde med sig.

Grunden till allt detta kommer från Jules Verne och hans kollegors berättelser, drömmar om en värld som komma skall, för Jules Verne var detta science fiction, men inte för oss som nu leverne i Jules framtid.

Denna dagen är nu till ända, imorgon är en ny dag.

Tjingeling!

  3 Responses to “Steampunk”

  1. Det här har alldrig funnits i min värld. Var och en har sina favoriter som Lindroth sa när han tyckte det var trevligare att titta på när jordlöpare parade sig än att gå på porrklubb. Hälsningar Pappa.

    • Det är det härliga, allt är likadant, allt förändras, så mycket nytt skapar bakom/framför kulissen som man inte har en aning om, det är bara att utforska och njuta av mänsklighetens kreativitet.

      /Stefan

  2. […] läsare har säkert noterat att jag tidigare skrivit lite om Steampunk men även om närliggande […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*