Jul 032014
 

Denna dag firar jag min födelsedag, en av många på raden av dagar. Till min stora glädje har jag även fått ett par presenter, en av dessa är den magnifika boken “Skratta åt räkor” av Jan Stenmark.

Jan Stenmark - Skratta åt räkor

Jan Stenmark – Skratta åt räkor

Förlaget Kartago där boken ges ut sammanfattar boken på ett mycket förträffligt sätt.

Jan Stenmark fortsätter med samma bildmaterial som från sina första stora boksuccéer. Han har klippt och skapat collage på sitt eget fullständigt unika sätt, ur tidskrifter och böcker från 50- och 60-talet, som tidningen SE, Allt i Hemmet, Populär Meka­nik och turistföreningens års-skrifter. Det är något hemligt med hans bilder, något dolt som blottläggs – det är som om han skriver direkt ur sitt undermedvetna.

Han har själv förklarat i intervjuer att det är som om han ser en osynlig text under bilden. Anledningen till att han använder bilder från förr är, förutom de vackra färgerna och nostalgiska miljöerna, att de väcker associationer och tankar som är myc­ket friare än vad bilder från idag gör.

Jag verkligen rekommenderar varmt denna bok till alla och envar.

Häpp!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*