Feb 262013
 

Vi tog oss lite av en sovmorgon denna dag, efter frukost så hade jag och AC planerat in en tur till Highgate Cemetery för att uppleva denna kyrkogård som jag hört så mycket om. Frida tog sig en ny shoppingrunda på Primark och lite annat skoj.

Nu är det en liten resa att ta sig till Highgate, så vi åkte först en bra bit med tunnelbanan, sen vidare med buss till Waterlow Park, efter det fick vi promenera genom denna helt fantastiska park, det är nästan lite synd att det inte var vår i luften, då hade det varit mer fart i växtligheten i Waterlow Park.

Waterlow Park - Highgate

Waterlow Park – Highgate

Waterlow Park - Highgate

Waterlow Park – Highgate

På andra sidan av parken så möttes vi av ett par mycket vackra grindar, riktigt fina, sånt görs knappt längre, jag är full av beundran över ett mycket skickligt hantverk.

Waterlow Park - Highgate

Waterlow Park – Highgate

Jag och älskade hustrun traskade fram till entrén och betalade inträdet på vardera 3£, Highgate Cemetery drivs numera av en stiftelse som i mångt om mycket bekostas av inträden till kyrkogården, av vad jag kunde läsa på en skylt så kostar det ca 1.000£ om dagen att driva runt verksamheten.

Det är en makalös syn som direkt möter en, denna kyrkogård är så långt man kan komma från en Svensk kyrkogård, det är gravstenar precis överallt, i flera rader och nästan huller om buller. Det är allt från enkla stenar till kryptor och även ett och annat monument. Med kartan i handen gick vi ner längst första gången.

Highgate Cemetery - East

Highgate Cemetery – East

Inte så långt från entrén hittade vi graven över Douglas Adams, han är mest känd som författare av bokserien “Liftarens Guide till Galaxen“, ett för mig mycket inspirerande verk. Detta verk är att betrakta som en trilogi i fem delar, plus en ytterligare del som utkom till Douglas Adams minne.

Till minne av Douglas Adams firas den 25:e Maj som Handduksdagen, detta då handduken som föremål är mycket central i hans böcker om Arthur Dent. Det är antagligen därför någon tidigare besökare har lämnat efter sig en handduk på Douglas Adams gravsten.

Douglas Adams - Highgate Cemetery East

Douglas Adams – Highgate Cemetery East

Då Douglas Adams var författare så har även många besökare lämnat efter sig var sin penna, så gjorde även jag.

Naturen är väldigt närvarande på Highgate Cemetery – East, så till den milda grad att träden trycker och puttar på gravarna, det ger ett intryck av lätt kaos vart man än tittar, även de gravar som är nästan nya ser ut att ha stått väldigt länge, det är en trollsk upplevelse.

Highgate Cemetery - East

Highgate Cemetery – East

Highgate Cemetery - East

Highgate Cemetery – East

Många gravstenar är gjorda av cement, som gjutna i formar, det var om jag förstod det hela rätt en mycket stor business att sälja gravplatser på Highgate Cemetary – East. Man köpte sig en plats för dyra pengar, men det avsattes inga medel till underhåll av gravplatserna, det är ett annorlunda system än vad man är van vid från Sverige.

Efter att ha gått en bra bit genom vindlande gångar, lervägar och över stock och sten så kom vi fram till en annan kändis, denna gången var det graven över Karl Marx, upphovsman till den ekonomiska och revolutionära teori som kom att kallas marxism. Det var en rejäl doning till monument över honom.

Highgate Cemetery - East, Karl Marx

Highgate Cemetery – East, Karl Marx

Vi konstaterade att denna gravsten var kantad av många små stenar, jag fick intrycket av att det var anhängare som ville begravas nära Karl Marx, men nu skall man inte ta det för sanning så att säga, men det intrycket fick jag.

Fötterna bar oss vidare längs ännu fler gångar, jag hade passat på att fråga i entrén över vart jag kunde hitta graven över Malcolm McLaren, detta då kartan var lite utdaterad och hans grav fanns helt enkelt inte utmärkt, men då jag visste att den skulle finnas där någonstans så blev det till att fråga sig fram.

Highgate Cemetery - East, Malcolm McLaren

Highgate Cemetery – East, Malcolm McLaren

Denne Malcolm McLaren är en udda fågel, han var en form av egensinnig entreprenör i nöjesbranschen. En av hans mer kända bedrifter var som manager åt punkbandet Sex Pistols. Hans sista ord i livet var “Free Leonard Peltier

Highgate Cemetery - East

Highgate Cemetery – East

Vi traskade vidare längs gångarna och förundrades över tingens vardande.

Detta var alles från vårt besök på Highgate Cemetery – East.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*