Feb 262013
 

Efter att jag och älskade hustrun vandrat genom Highgate Cemetery – East, så var det dags för en guidad tur genom Highgate Cemetery – West, det är den äldsta delen av begravningsplatsen i Highgate. Detta område får man inte besöka utan guide, detta då delar av kyrkogården är i mindre bra skick. Så vi kände oss trygga med att få en guide med oss.

På vintern görs enbart en enda guidad tur om dagen, så det gäller att vara ute i god tid om man skall få tag på biljetter. Jag bokade mina på nätet för att vara säker på att få komma med på den guidade turen på Highgate Cemetery – West.

Vi fick komma in i värmen en stund innan det var dags för att bege oss ut på den guidade turen, det var väldigt skönt att få bli lite uppvärmda kan jag säga, för kylan går genom märg och ben 🙂

Vi samlades vid den ståtliga entrén till kyrkogården, en stor gårdsplan där häst och vagn kunde lämna av kistor som skulle upp till kyrkogården, i mitten av den svängda portalen finns en trappa upp till kyrkogården. Vi var en grupp på ca 15-20 personer som förundrades över det som skulle komma.

Highgate Cemetery - West

Highgate Cemetery – West

Det var om möjligt ännu brokigare på East än det varit på West, detta beror på att hela den östra sidan är betydligt äldre, mycket har hunnit hända, ännu mer växtlighet som lever om. Denna delen av kyrkogården är även ett naturreservat, så det är en verklig utmaning att sköta om alla gravar och växtlighet.

Highgate Cemetery - West

Highgate Cemetery – West

Vi fick oss en grundlig guidning av vår eminente guide, jag tror att hans namn är Tom Richardson, vi fick bland annat veta att denna delen av kyrkogården fortfarande används, men att antalet nya begravningar begränsas till ett ytterst fåtal per år, detta för att det helt enkelt knappt finns någon plats kvar, så de gravar som används är mest familjegarvar, katakomber, mausoleum och liknande som redan finns på plats.

Finns det inte plats i en familjegrav så brukar de lyfta upp de tidigare kistorna och gräva graven djupare för att på så sätt få plats för ytterligare ett par lager. Begravningstraditionen i England skiljer sig en hel del från Sverige, tex var det helt förbjudet med kremering fram till 1885.

Highgate Cemetery - West, Vår guide som jag tror heter Tom Richardson

Highgate Cemetery – West, Vår guide som jag tror heter Tom Richardson

Alla kistor byggdes i tre lager, dels ett tygklätt innerlager av trä, sen ett lager med zinkplåt, sist kom ett ytterlager av trä. Denna kista placerades sen i den tegelmurade kryptan vilande på stänger, det gör att kistorna är i hyfsat gott skick även hundra år senare.

Highgate Cemetery - West

Highgate Cemetery – West

Det var intressant att se hur tidens mode påverkat hur gravarna såg ut, tex byggdes en så kallas Egyptisk gång med inspiration från de då aktuella utgrävningarna i Egypten, bilden nedan är från en sektion av den Egyptiska gången.

Highgate Cemetery - West

Highgate Cemetery – West

Vi vandrade vidare via fler monument, kolumbarium och mindre palats där riktigt rika hade skapat plats för sin sista vila, jag var så oerhört fascinerad över all rikedom som spenderats på att bygga monument över sig själv, en tanke som slog mig var att det nog var en och annan som kanske spenderat lite för mycket och satt sina efterlevande i en ekonomiskt trång sits.

Highgate Cemetery - West

Highgate Cemetery – West

Fötterna hade vid det här laget börjat frysa till, även om både jag och älskade hustrun hade rejäla skor på oss så biter kylan genom allt.

Vi rundande av den guidade turen nere vid entrén, tackade stort för en mycket givande tur och bra guidning, sen blev det buss tillbaks till London igen.

Detta var allt från vårt besök på Highgate Cemetery – West.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*