Oct 192014
 

Efter vårt snabba besök i Stockholm rullade vi hem mot Gävle, men man skall inte missa ett tillfälle att besöka en lite begivenhet, sagt och gjort så tog vi oss en liten avstickare till Mora Stenar, detta är en historisk plats av stor rang, en minnesplats väl värd att besöka om man vill känna historiens vingslag i den Svenska historien.

Mora Stenar

Mora Stenar

Wikipedia kan man läsa följande.

Mora sten låg på Mora äng i Lagga socken söder om Uppsala och var en lös stenhäll, på vilken under medeltiden den som hade valts till kung i Svea rike, eller ville väljas till kung, ställde sig för att hyllas av valmenigheten. Själva stenhällen är sedan början av 1500-talet försvunnen, med olika teorier om vad som därefter hänt med den. Mora stenar, den samling av minnesstenar från medeltida kungaval som hörde till stenhällen, finns delvis bevarade och förvaras idag i ett hus vid Mora äng, uppfört 1770. Huset ligger vid Östunavägen i norra utkanten av Knivsta kommun.

För övrigt är det inte helt enkelt att hitta till Mora Stenar, för hur jag än gjorde så lyckades jag inte hitta någon karta eller beskrivning på hur man skulle ta sig till Mora Stenar, så för kommande hugade besökare har jag här klippt in en karta som visar vart detta ligger. Klickar man på bilden så kommer man direkt till Google Maps.

Mora Stenar - Karta

Mora Stenar – Karta

Det lilla huset från 1770 som inrymmer de kvarvarande fragmenten från Mora Stenar ser rätt oansenligt ut, ingången är sen länge försedd med en gallergrind, så man får inte komma hela vägen in och titta på stenarna, men man ser rätt bra ändå. En av dessa stenar är den berömda “Tre Kronor”

Mora Stenar

Mora Stenar

Stoppar man in kameran innanför gallret så ser man ännu bättre, fast klart, det hade varit intressant att få komma hela vägen in i huset och titta närmare på dessa reliker.

Mora Stenar

Mora Stenar

Vi tittade runt en stund, begrundade tillvaron och rullade sedan vidare och visare mot Gävle, en upplevelse rikare.

Tjing!

  One Response to “Mora Stenar”

  1. Intressant. Måste köra in någon gång. Har hittills bara kört förbi. Christian

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*