Tekniken bakom Holken

 

Jag tänkte göra ett försök att beskriva hur tekniken bakom min fågelholk med inbyggd webbkamera egentligen fungerar, det kan låta som en enkel sak för besökare till bloggen, för där behöver man bara klicka på en bild, och vips så kommer det live video med ljud inifrån fågelholken, men det är så mycket mer som händer bakom kulissen.

Detta kan även fungera som en guide för att bygga sin egen holk med webbkamera, och som går att se via din egen hemsida på Internet. Många kommersiella fågelholkar med inbyggd kamera bygger på principen att det antigen går via sladd eller trådlöst in till TV’n hemma, eller så krävs speciell programvara för att få både bild och ljud.

Men detta är ett projekt som är väldigt flexibelt och hyfsat enkelt att bygga själv, dock behövs lite datorvana och en hel del tålamod 🙂

Holk med webbkamera

Första steget, det är att bygga sig en passande holk, redan här stöter man på första problemet, man måste bestämma sig för vilken typ av fågel som man vill ha som hyresgäst, för de är kräsna de där små gynnarna. Jag började för något år sedan med att betrakta vad det var för fåglar som höll till på gården hemmavid och noterade att blåmes var väldigt vanligt.

Efter en del letande på nätet efter olika varianter på fågelholkar så fick jag så småningom ihop en ritning på fågelholk som skulle passa bra till bland annat blåmes och talgoxe. En av de viktigaste sakerna är att ingångshålet skall vara Ø=30mm.

Nu har jag visserligen efterhand fått modifiera ritningen för att passa mina behov, framförallt var utrymmet som kameran behövde för litet, men grunden är samma. Tänk på att använda ohyvlat virke, annars har fågeln lite svårt att få grepp med fötterna.

Fågelholk för Blåmes och Talgoxe

När fågeltyp och ritning väl är i hamn, så kommer nästa steg, det är att välja typ av kamera. En vanlig USB kamera var uteslutet, detta för att jag inte ville ha en dator ståendes ute i naturen samt att det inte på nått vettigt sätt går att förlänga USB kabeln mer än kortare sträckor. Kamera med sladd var inte heller att tänka på, det skulle helt enkelt inte gå att dra kabel från holkens plats till närmsta dator. Så valet föll på en trådlös IP-Kamera av typ D-Link DCS  2121.

Jag kan i sammanhanget säga att D-Link var helt ovilliga till all form av avancerad teknisk support, det var som att köra huvudet in i väggen när jag hade ett par frågor, ett tag funderade jag allvarligt på att slänga kameran och skaffa en ny enbart för att D-Link var helt ointresserade, trots att de lovat att återkomma så hörde jag aldrig av dem. Det finns fortfarande ett par frågor som jag skulle behövt reda ut, men jag har insett att D-Link inte lär bistå med nån input.

D-Link DCS 2121

Nåväl, tricket med denna typ av kamera är att den ger bra bild, inbyggd mikrofon och slutligen bara behöver tillgång till trådlöst nätverk (Wi-Fi/WLAN) som är vanligt i de flesta hem. Det jag fick göra var att sätta ytterligare en nätverks-node till vårt hemmanätverk som skulle klara av avståndet till holken. Hade det varit möjligt att dra en nätverkskabel, så hade det varit det absolut bästa.

D-Link DIR-600

För att IP-kameran skulle överleva inne i holken så har jag fått kapsla in den i en plastlåda där enbart linsen syns, samt att mikrofonen han “höra” vad som sker. Det är ett skydd som duger bra för sommartider, men under vintern skulle jag absolut inte välja att ha den tekniska utrustningen kvar inne i holken.

En av förutsättningarna för att kameran skall klara sig är att se till att den alltid är på, dvs att det finns ström fram till kameran, för då räcker kamerans egengenererade värme till för att hålla fukten borta. Det gäller alltså att hålla kondensen borta från elektroniken. Hade jag varit klok så skulle jag valt en kamera för utomhusbruk, men de är på tok för dyra.

Kapslad IP-Kamera

Kamera inne i kapsling

En åtgärd som jag gjort i år för att förbättra mottagningen för det trådlösa nätverket är att dra ut kamerans antenn utanför fågelholken, allt för att få bästa möjliga kontakt med mitt nätverk. När antennen sitter inne i holken så påverkar fuktighet i trät mottagningsförhållandena en hel del.

Strömförsörjning till kameran var en mindre utmaning, eftersom jag inte hade tillgång till fast matning där holken är placerad så föll valet på batteridrift. Kameran drar inte så värst mycket ström, men jag ville inte ladda batteriet mer än 1 gång per vecka, så efter lite räknande på effektförbrukning så föll valet på ett 12V fritidsbatteri på 120Ah, det var det största jag kunde hitta, och så är det underhållsfritt, inget slabbande med batterivatten här inte, och laddning minst en gång var 10:e dag.

Fritidsbatterier

Med färdig kraftkälla så återstod en sak, det är att webbkameran inte går att driva med 12V, utan den kräver 5V matning för att fungera. Så mellan batteriet och kameran fick jag sätta en spänningsomvandlare som gör om 12V matningen till 5V. Med detta var allt klar för att få igång webbkameran. Detta löste jag med en enkel byggsats från Electrokit.

Efter detta så konfigurerade jag kameran så att den pratade med vårt nätverk via trådlösa länken, det är inte mycket svårare än att ansluta en bärbar dator till nätverket. Den inställning som jag valde i kameran var en mpeg4 640×480 pixlar med 30 bildrutor per sekund. Denna dataström kunde jag då nå via http://[Kamerans IP-adress]/play1.sdp

Fågel inne i holken

Nästa steg krävde däremot en hel del funderande innan jag fick till det, men kortfattat så är den signal som kommer från en IP-kamera inte möjlig att direkt länka upp på en webbsida, detta då kameran och webbläsare måste prata samma språk så att säga.

Det som kommer från kameran är helt obegriplig för de flesta, samt att jag även ville ha en lösning som skulle kunna fungera på så många olika varianter av webbläsare som möjligt. Mitt val föll då på att konvertera kamerans signal till en pseudostreamad flash som jag kunde få webbläsaren att förstå.

VLC

Denna konvertering gjorde jag med hjälp av en helt fantastisk programvara, VLC. Med hjälp av VLC kan jag i realtid konvertera den SPD dataström som kameran levererar till en FLV som webbläsarna förstår. Det är denna FLV dataström som jag sedan visar via min blogg, där har jag använt en plugin som heter JW Player, det är med hjälp av den som du som användare kan se in i min lilla fågelholk. För att få ut dataströmmen fick jag även pilla runt lite i våra router, detta så att dataströmmen kunde ta sig ut på Internet.

VLC sdp till flv konvertering

Så sett ur en teknisk synvinkel, så säger jag till VLC att koda som dataströmmen från SDP till FLV i två steg, via h264, med en *.bat fil som innehåller följande:

C:\Program\VideoLAN\VLC\vlc.exe --repeat rtsp://192.168.1.200/play1.sdp :sout=#transcode{vcodec=h264,vb=400,deinterlace,ab=32,fps=30,width=640,height=480,acodec=mp3,
samplerate=44100}:duplicate{dst=std{access=http{mime=video/x-flv},mux=ffmpeg{mux=flv},dst=/mediaplayer/stream.flv},dst=display}

Denna lösning ser även till att VLC hanterar de händelser när kameran av nån anledning skulle sluta skicka någon data, för när dataströmmen kommer tillbaks, så återansluter VLC och fortsätter med sin verksamhet. Lite failsafe kan man säga.

Och på mottagarsidan, dvs här på min blogg där jag kör wordpress och visar då FLV strömmen med hjälp av JW Player.

Bakom kulissen så har jag sett till att en bit av varje dags verksamhet inne i holken sparas, så om jag nu får in en fågelfamilj i holken, så kommer det att bli en liten kortfilm av det hela framemot sensommaren.

Svårare än så var det inte, vet att det blev rätt mycket teknik i sista delen, men jag är nöjd över att jag fick till det hela, nu väntar jag bara på att det skall flytta in någon fågel i holken.

Skulle du vilja ha mer detaljerad information om hur jag genomfört projektet, så hör av dig, enklast via e-post på stefan@gemzell.se

Häpp!

  9 Responses to “Tekniken bakom Holken”

 1. intresserad , vi ska sätta upp flera nya holkar på vår folkhögskola
  och en med kamera vore som grädde på moset…
  hör gärna av dig
  sven

 2. Det var ett gediget jobb :-).
  Ett tips är, att det finns många kameror idag som hantera CGI script, så det är inga problem att få bild/ljud till en hemsida om så önskas. Dessutom garanterar detta att flera användare kan besöka sidan utan problem, och funkar i alla webbläsaren. Det förvånar mig om inte D-Link har support för detta.
  Hittade en hemsida som kör liknande, men använder sig av CGI skript http://www.iholken.se
  Nästa kniviga fråga är väl hur man gör för att få in fåglar i holken 🙂

  • Hej Nisse, CGI kikade jag i ett tidigt skede, men ärade D-Link behagar hålla inne med all sin dokumentation, och det lilla som fanns var mer eller mindre rent uppåt väggarna fel 🙂

   Jag fick även problem med kompatibilitet mellan olika webläsare, så det jag kom fram till var en form av sämsta gemensamma nämnare som funkade i flest lägen.

   Med stålar på handen hade jag gjort på lite annat sätt, så det blev en form av budgetlösning som jag kände mig hyfsat nöjd med.

   Skall ta och kika närmare på CGI biten inför mitt kommande projekt, håller på med en humleholk som förhoppningsvis skall få hyresgäster till våren 🙂

 3. Tack för en bra artikel! En sak jag undrar över och inte hittar svar på någonstans är huruvida Dlinks ip-kameror, och speciellt den du använder, har en lins som kan ställas för att fokusera på kort avstånd. Det lär väl röra sig om 5-10 cm i ett sånt här fall? Och de flesta kameror av den här typen har väl linser av fix-fokus typ (dvs de ser skarpt från ca halvmetern till oändligt)?

  • Hej Hans-Göran,

   Det stämmer bra med att det korta avståndet från kameran till fåglarna kan vara ett problem. Det var snudd på att även jag missade detta, men som tur var så hade den kameran jag använde justerbar lins (mekaniskt vridbar). Avståndet från kamera till fåglarna i min holk var ca 10-15 cm, men utan möjlighet att justera fokus så hade det inte varit möjligt.

   Återigen är detta ett av problemen med D-Link, deras dokumentationer ser vederhäftiga ut, men visar sig rätt snabbt vara direkt undermåliga.

   /Stefan

 4. Hej
  Kan jag driva en kamera med nätverkskabel direkt?
  Hur gör man i så fall i andra änden?

 5. jag har D-link 8000lhv2 insatt i holken med fast nät. Allt fungerar men kvaliteten på bilden är suddig då jag inte kan ställa om focus. Så tyvärr bara halva nöjet.

 6. Thanks for the great tips. Now my work is very easy for the reply to the Buy Google Reviews. I implement it right now.= toto Terpercaya

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*