Oct 032014
 

Man skall aldrig missa tillfället att ta en liten omväg till ett och annat besöksmål, idag var det så dags igen, jag och en av mina kollegor skulle köra från Östersund hem till Gävle. Som av en händelse tog vi oss en liten omväg för att besöka Sveriges geografiska mittpunkt.

Sveriges geografiska mittpunkt - Flataklocken

Sveriges geografiska mittpunkt – Flataklocken

På den eminenta siten Wikipedia kan man bland annat läsa:

En av de äldsta och mest kända kandidaterna är berget Flataklocken (även känt som Flataklacken) beläget i Munkbysjön, Ånge kommun i Medelpad. Mittpunkten togs fram av Nils Friberg och Tor Andeldorf på geografiska institutionen vid vad som då hette Stockholms högskola år 1947. En styv karta av landet konstruerades där Öland och Gotland satt fast vid fastlandet utan mellanliggande vatten, och sedan flyttades en nål under kartan tills det vägde jämnt. Ett sällskap bestående av bland andra Gustaf von Platen (chefredaktör på tidningen ALLT, som drog igång projektet), upptäcktsresanden Hans Ostelius och elitorienteraren Gösta Lagerfelt tog sig till platsen för att märka ut platsen, som idag är ett välbesökt turistmål. Platsen kan beskrivas som tyngdpunkten (jämviktspunkten eller masscentrum) av en tvådimensionell modell av landet, där öar flyttats så att modellen är sammanhängande. Metoden har fördelen att den är generellt applicerbar på valfritt land eller annat territorium.

Så egentligen är denna plats sådär lagom vetenskapligt beräknad, platsen ligger på toppen av ett berg med vanligtvis milsvid utsikt, jag tror nog att det har spelat in en hel del 🙂 Denna dag låg dimman tät över bergstoppen, min kollega Thomas kollade av läget och tog sig en Turf-zon.

Tät dimma vid Sveriges geografiska mittpunkt

Tät dimma vid Sveriges geografiska mittpunkt

Denna plats är nu inte helt enkel att hitta till, men då jag varit i närliggande Torpshammar tidigare, så hade jag en hum om hur man tog sig till Flataklocken, klicka på bilden för att komma direkt till Google Maps.

Sveriges Geografiska Mittpunkt - Karta

Sveriges Geografiska Mittpunkt – Karta

Då var ännu en av livets upplevelser avbockad och klar, det skall bli spännande att se vad som blir nästa besöksmål här i livet.

Häpp!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*