Jun 172011
 

Tidzonerna gör lite konstiga saker med mig, även om det bara är 1 timmas skillnad, sen även att jag somnade väldigt tidigt i går kväll, men sammantaget så gjorde detta att jag vaknade strax efter 5 på morgonen, det är jag inte helt van vid.

På rummet fanns en liten informativ skylt om när frukosten skulle öppna, och till min förvåning så såg jag att det var 08:00 som gällde, jag undrar hur man tänkte kring detta, för så sent borde väl merparten av gästerna redan vara iväg och ute på arbete. Hade det stått 6 eller 7 så hade jag förstått det hela, men 8.. nee.. inte helt optimerat för min del.

Frukost vid 8:00

Så vad att göra, morgonpinken var klar, det enda som återstod vad mest att gå ut och titta lite på omgivningarna, det är ju fint å så i Mariehamn, men på tok för tidigt, och jag var ju sugen på frukost.

Sjöfartspromenaden, Mariehamn

En av skyltarna vid Kaptensgårdarna berättade lite om historiken kring dessa hus, och framförallt då om en dam som hette Gustava, men mest kallad för “Stava Moster”. På skylten finns bland annat att läsa:

Många ålänningar har förlorat när och kära på havet. Fru Gustava Andersson, född 1831, miste sin man och son. Gustava, även kallad Stava Moster, blev föreståndare för Mariehamns första sjömanshem som öppnade 1884.

Det började med tre rum i hennes hem, där sjömännen fick både mat och andlig spis. Stava Moster hade en stark and och ett varmt hjärta – en kombination som kunde kuva vilda sjömän! Gatan här intill är uppkallad efter henne.

En liten katt var vänlig och höll mig och min väska sällskap, men när den efter en stund insåg att jag inte hade något ätbart så sprätte den med benen och lunkade stilla därifrån. De kan allt konsten att lura fram mat på alla de vis 🙂

Katt

Nå, man skall ju ha lite tur med sig åxå, så när jag gick in i lobbyn till hotellet där frukosten skulle finnas, så träffade jag på en i personalen, hon frågade om jag ville ha frukost då de hade en specialbokning för att sällskap som ville äta vid 7, så absolut, jag tackade jag, så gick det till när jag fick frulle 1 timme före ordinarie tid 🙂

Dagens jobb, det blev lite hektiskt mellan 8-10, för då kunde jag riva runt bäst jag ville, dvs innan museet öppnade för publik. Därefter blev det en sväng till ÅMT-butiken, och så var även bredbandet fixat. Mycket gick bra idag.

På taket utanför museets entré hade ett fiskmåspar sitt bo, ungarna var på väg ut så de vuxna fåglarna hade fullt upp med att försvara och attackera alla och envar som närmade sig entrén. Det fick bli snabb entré och sorti för att klara sig helskinnad 🙂 Skönt att naturen fungerar som den skall.

Det blev rätt lungt sen, jag var ju klar med uppdraget, så med bredbandet kunde jag ägna mig åt andra projekt under tiden som jag väntade på att det skulle bli eftermiddag, dvs då flyget skulle ta mig hem igen.

Falafelburgare på Hesburger, Mariehamn

Dagens lunch, japp, det blev en sorglig falafelburgare på Hesburger, inte så spännande, och jag vet inte om det egentligen smakade mycket mer än friterad panering. Nåja, det fyllde ett hörn i magen, det var väl så jag kan sammanfatta den lunchen.

Regnet tilltog mot eftermiddagen till, en taxitur senare var jag åter på Mariehamns flygplats, vid incheckningen fick jag ett laminerat boarding pass, lite udda.

Laminerat Boardingpass

“Utrikeshallen” var nu inte så värst stor, men de hade klämt in en Taxfree-shop, jag tog en lov, men sen fick även den vara i fred. Det är charmigt med dessa små flygplatser, allt är som på riktigt fast så mycket mindre. Bilden nedan visar i princip hela utrikeshallen. I taket hängde ett gammalt segelflygplan, en fin inramning.

Utrikeshallen, Mariehamns Flygplats

Resten av resan var mest en repris av hitresan, fast det regnade och var lite skumpigt mot senare delen av resan, vädret och vinden påverkar ett litet plan betydligt mycket mer än stora plan. Men i pilotens stadiga händer så kom planet säkert fram till Arlanda flygfält, det var skönt att vara en bit närmare hemmet igen.

Mariehamns Flygplats

Tidigare idag hade det tagit en hiskeligt lång tid för min dator att stänga ner, detta då det kommit massa nya uppdateringar, så det tog nästan 10 minuter innan datorn var färdig för att stänga ner. Jag fick intrycket av att dessa uppdateringar även hade påverkat datorerna på Arlanda, för det var en hel del skärmar som visade upp felmeddelanden, blir nog en hel del för deras IT-avdelning att ta hand om under dagen.

Arlanda, Felsäkert läge

Tåget har nu tagit mig hela vägen hem till Gävle, denna lilla resa till Mariehamn är nu klar, det blir helg för mig, känner en rejäl förkylning närma sig med stormsteg, hoppas jag kan mota den för jag har inte riktigt tid att vara sjuk nu.

Go’Kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*