Dec 312013
 

Bland årets julklappar anno 2013 finns en riktig pärla, min söta hustru gav mig en replika TNG Com-badge!!

TNG combadge

TNG combadge

Nu kan detta låta lite som rappakalja, så jag tar det bit för bit så att allt blir begripligt.

Som ung parvel, och även fortsättningsvis fram i livet, har en science-fiction tv-serie som heter Star Trek fascinerat mig mycket. Det går att skriva spaltmeter om denna serie, men jag håller det kort. Star Trek kretsar kring en idé om att mänskligheten tagit sig ur misär för att istället söka sig framåt, utåt i världsrymden, allt för att lära sig mer om alltet.

Den serie som sändes på slutet av 60-talet hette enbart “Star Trek”. Ett bra antal år senare, när originalserien uppnått en riktig kultstatus så producerades en ny omgång, då med namnet “Start Trek, The Next Generation“, eller helt kort enbart för “TNG”.

Nåväl, en av mänsklighetens störta utmaningar har alltid varit att snabbt kunna kommunicera med varandra, det är först under de senaste 100 åren som vi ens kunnat få ett meddelande från ena sidan av jorden till andra sidan på tid kortare än ett dygn. Numera är det vardagsmat att direkt kunna ringa någon, varthelst denne befinner sig på jorden, allt precis som om man befann sig i samma rum.

Det är en fantastisk utveckling.

I Star Trek TNG fanns något liknande, en Communication Badge (Com-bagde) som hade samma typ av funktion. När TNG hade premiär 1987 så var denna typ av direkt kommunikation långt ifrån utvecklad, det var knappt att mobiltelefonen hade nått mer än de mest rika i samhället. Tanken med Com-badge var även att den hade ett röstinterface istället för massa knappar. Framtiden har mycket kvar att leverera!

Den com badge som jag fick av min hustru är en replika tillverkad av Quantum Mechanix. QM har använt sig av samma gjutform som originalrekvisitan i TNG tillverkades i. Därefter har infärgning skett med originaldelar som förlaga.

Jag är så nöjd så, nu har jag en TNG Com-badge att pryda min kavaj med!

Space, the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no one has gone before.

Häpp!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*