Jun 102014
 

Detta var både en bra och dålig dag, efter dagens jobb begav jag mig ner till gasklockorna i Gävle, detta för att avnjuta en konsert med Billy Bragg! Före konserten fick jag dock reda på att en av mina bekanta somnat in under natten.

Billy Bragg, det är en musiker som jag lyssnade på i min ungdom, framförallt är det en platta som heter “Life’s a Riot with Spy vs Spy” från 1983 som gett mest geonomslag hos mig.

Jag skulle nog vilja se Billy Bragg som en musiker där det politiska budskapet är mycket centralt, inte enbart som en protestsångare, men en som även föreslår lösningar. Det är viktigt för mig att det inte enbart är gnäll, det måste finnas någon form av “Framåt” för att det skall funka för mig.

Billy Bragg - Gävle

Billy Bragg – Gävle

Konserten hölls inne i retorten på gasklockeområdet i Gävle, en härlig miljö, så där lagom sliten och inte helt förstörd av klåfingriga beslutsfattare. Jag tänker ofta ett det är då tur att komunen inte rev hela området, det är annars den vanligaste lösningen.

Som det är nu så pågår det en strid i stan där beslutsfattare kommit på den brighta idén att avverka ett 200 år gammalt äppelträd som är unikt i sitt slag… det finns inte mycket mer att tillägga till den formen av dumheter.

Nåväl, tillbaks till ämnet, Billy Bragg levererade en expose över sina politiska tankar och ställningstaganden, en del saker kändes lite väl inaktuella, men det beror mest på att många av de saker som vi i Sverige ser som självklara är långt ifrån självklara i många andra länder.

Billy Bragg i Gävle

Billy Bragg i Gävle

En sak som han frågade publiken om var ifall homosexuella kunde gifta sig, publiken svarade; Ja, då frågade han om homosexuella kunde gifta sig i kyrkan, publiken svarade; Ja, då frågade han om de kunde gifta sig nakna i kyrkan, publiken svarade; Troligtivs går nog även det att ordna. Efterföljande låt föll lite platt efter det 🙂

Som ett av extranumren i showen levererades “New England”, det är nog den låt som oinvigda har hört, en riktigt bra låt enligt mitt tycke.

 

Nöjd och glad gick jag sedan hem, på vägen funderade jag över livets förgänlighet och min bekant som somnat in.

Imorgon är det en ny dag.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*