Nov 012012
 

Jag och hustrun tog oss ett litet äventyr, det var väl egentligen inte tänkt så, men jag hade lyckats med konststycket att boka två resor till en grej som vi skall göra till våren, så den ena resan bokade vi om till Riga istället, ibland får man dubbelt så kul som man tänkt sig 🙂

Nåväl, med Norwegian från Arlanda så flög vi den korta vägen över vattnet till Lettlands huvudstad Riga. Vi har varit där förut, men då stannade vi bara en natt, det var under en av våra bilresor i Baltikum om vi tog en tur nerom Riga.

Flygvädret var magnifikt, utsikten perfekt, och som grädde på moset så fanns det kvar lite sensommarvärme vid flygplatsen, sånt gillar jag. Vi hade gjort lite efterforskningar om hur man enklast kunde ta sig in till stan, och det fanns ett par alternativ, men vi kom fram till att vanliga stadsbussen, linje 22, fungerade bäst, billigt var det med, det kostade nästan ingenting 🙂 Biljetten köpte vi i Narvesen kiosken utanför flygplatsen, det var billigare än att köpa biljett ombord, LVL 0.50, dvs ca 6:30. Inte mycket att orda om.

Filmteamet som intervjuade turister undvek vi lite galant, kände inte för att vara med i tv denna dagen 🙂

Starptautisk? lidosta “R?ga”

En halvtimme senare klev vi av precis i början av gamla stan, inte långt från vårt hotell, vi var lite tidiga men då vi såg snälla ut fick vi checka in på rummet. Hotellet som vi hittade var St. Peter’s Boutique Hotel, riktigt trevlig och charmigt på nått sätt. Vi hade slagit till på stort, med lite av en suite, kände att det kunde passa oss bra 🙂

St. Peter’s Boutique Hotel

St. Peter’s Boutique Hotel

Inte kan man ligga på latsidan, så jag och hustrun gick genast ut på stan för att se oss omkring, vädret var ju fint så man får passa på då.

Bland de sevärdheter som Riga har att bjuda på är kortfattat merparten av gamla staden, hela detta område är klassat som världsarv, men det är en status som är hotad, mest för att stadsmiljön inte skyddas från helt moderna glas/stål palats och annat som helt enkelt inte passar in i gamla stadens miljö. Men det som finns kvar av den gamla delen av bebyggelsen är riktigt sevärt.

Katedralen i Riga

Katedralen i Riga är under en större renovering, det bankas och fixas i varenda lite vrå. Nya tak och reparationer av fönster, detta kommer bli riktigt fint när det är klart. Jag såg att det skulle bli en orgelkonsert i katedralen, så vi bestämde oss för att ta oss en funderare på om vi skulle intaga lite kultur någon av de närmsta dagarna.

Efter att vi traskat runt ett bra tag, och vädret blev sämre, så kom vi fram till att det kunde vara trevligt med lite god mat i magen. Nu är varken jag eller hustrun så intresserade av restauranger i plasttält där de serverar billig bira och helstekt gris, vi vill prova på det lokala och helst då även i kombination med att även stödja de lokala restaurangerna.

Till slut hamnade vi på ett rätt charmigt ställe som heter “No Problem”/”Nekadu Problemu”

Anne Catrine på Nekadu Problemu – Riga

Jag slog till på en av mina Baltiska favoriter, nått som inte finns hemma i Sverige. Det är i princip en kavring uppskuren i bitar, dessa bitar är sedan smörstekta i vitlökssmör med massor med vitlök, det är så attans gott. Till detta, i den lilla vita skålen, är det även med en vitlöksaioli, riktigt mumsigt. Som huvudrätt tog jag mig en krämig grönssakssoppa med rostade pinjenötter. Härligheten spolades ner med ett par mörka öl. En helkväll kan jag lova.

No Problem – Riga

Sammantaget sett har detta varit en riktigt bra dag, härlig värme och en fin del av Riga, jag vet inte så mycket om resten av staden, men det kanske kan bli en upptäcktsfärd även dit, vi får se vad som sker.

Nekadu Problemu – Riga

Kvällen är nu sen, jag och hustrun är på hotellet igen, vi tar det lilla lugna, har fått mig en liten jägermeister och skall snart ta och vila hufvudet mot kudden, imorgon är en ny dag och den skall jag förvalta väl.

Go’Natt!

 Tagged with:

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*