Sep 062010
 

Åter till Falun, det känns som om jag var där häromdagen, vilket stämmer rätt bra då jag passerade förbi både i lördags och söndags. Min älskade hustru skjutsade ner mig till tåget på morgonen, det går prima kommunikationer mellan Gävle och Falun.

Utsikten från tåget är dock lite enahanda, mest skog och mer skog, tur dock är att det går att jobba lite med datorn under resans gång.

Utsikt i Dalom

Väl framme i Falun var dagens mål Koppargruvan, eller Gamla Mormor som den även har kallats i äldre tider. Jag var med och byggde upp ett besökscentrum kring Världsarvet 2005, nu är det dags för lite servicearbete. Utsikten över stora stöten är makalös, ren tur att ingen var i gruvan den 25:e Juni 1687 när allt rasade ihop eftersom det inte fanns nån större plan på hur gruvgångarna inne i berget gick.

Stora Stöten

Inne i världsarvshuset finns ett par montrar med fynd från Falun, ett av dem är Håkan Jönssons skatt, det står att läsa:

“Till kungsgården i Falun, Borns fogde och hyttegård, kom fyra män med ont sinnelag en sen kväll år 1598. De hade redan dödat ståthållaren Jacob Näf vid Tuna ting och tänkte nu näpsa den förhatlige fogden herr Håkan på Born. De tog sig in i kungsgårdens sätesbyggnad, grep fogden och släpade ut honom i närheten där han sköts till döds.

Efter illdådet skyndade de upp till Korsarvet där Håkan Jönsson hade sin egen bergfrälsegård. De bröt upp dörren till fogdens skattkammare och roffade åt sig guld och silver, koppar och tenn. De drack och åt ur förråden och det som de inte orkade med hälldes eller kastades på marken. Skatten tog de med sig och grävde ner i en backe i Västanbäck.

Förövarna dmdes på tinget år 1599. De fick böta 10 daler vardera samt bära tillbaks det stulna. Herr Håkan kan inte ha varit värst populär.

Det sägs att Peder Mattsson i Kårarvet på 1700-talet plötsligt blivit mycket rik sedan han gått och grävt i Västanbäck en natt. Men Peder dog strax därpå, helt utblottad och ingen vet om han någonsin hittade skatten.”

Håkan Jönssons skatt

Falun är en mycket gammal stad, här producerades under lång tid merparten av all koppar som användes i Europa, detta var en riktig “guldgruva” för Sverige!

Dagens lunch var av det mindre spännande slaget, jag promenerade ner på stan där ett flertal torgmöten hölls, dvs det stod nån stackars politiker och pratade men ingen lyssnade, att de bara giter…dock var vädret fint och jag hittade tillslut ett litet hål i väggen som verkade lite spännande. På Grillköket hade den en prima Falafel med ris, en sådan slog jag till på, den var helt ok måste jag villigt erkänna.

Dagens lunch, Falafel på Grillköket i Falun

På vägen tillbaks upp till gruvan såg jag att man höll på att renovera en av de äldre fastigheterna inne i stan, dvs man hade blåst ut allt utom fasaden, det är ett koncept jag gillar, dvs att man behåller ytan så att staden får behålla sin charm. I Estland har jag sett detta på flera ställen, men detta är första gången jag ser det i Sverige.

Renovering av hus i Falun

Eftermiddagen blev mest en repris på förmiddagen, fast tvärtom. Jag jobbade vidare för att sedan åka hem till Gävle med tåg igen 🙂 Min älskade hustru hämtade upp mig på kontoret och därefter avrundade vi med lite matlagning.Min kära hustru har fejjat hemma hela dagen, det är finfint, nya gardiner, dammat, städat och nytvättade golv.

Klockan är sen, snart är det dags att nanna kudden, blir inte mer av denna dagen.

HipHopp!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*