Nov 282011
 

Klockan ringde vid halv 7 i morse, så det var väl mest till att kliva upp, jag har sovit rätt gott i natt, tror fortfarande att storm har en sövande effekt på mig 🙂 Dagens mål var en tur till Habo Träkatedral, eller jag vet egentligen inte om den skall kallas för katedral men en makalös kyrka är det oavsett. Rejält stor, helt byggd i trä och fantastiskt utsmyckad.

Habo Kyrka

Blåsten från igår har mojnat en hel del, resterna i form av nedblåsta grenar, kvistar och annat löst syns överallt, det är starka krafter i omlopp. Det tog en stund innan jag lyckades hitta min kontaktperson, men sen gick allt som på räls utan några större problem.

Habo Kyrka

Från Wikipedia kan man läsa följande om Habo Kyrka.

Kyrkan är en träkyrka som fick sitt nuvarande utseende 1723. Kyrkans arkitektur påminner om en katedral, men är byggd helt i trä. Den är till formen en basilika, med ett högt mittskepp och två lägre sidoskepp. Kyrkan målades 1741-1743 av två Jönköpingsmålare, Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson. Målningarna illustrerar Luthers katekes’ sammanfattning av den kristna läran.

Och nog kan man lugnt säga att det är en mycket rikligt smyckad kyrka, även liemannen har fått en plats, se bilden nedan, han står uppepå predikstolen.

Habo Kyrka

Habo Kyrka

Efter att mitt uppdrag var avslutat så rullade jag söderut ner mot Jönköping igen för att runda vattnet och sen upp mot Gävle igen. Denna gången lyckades jag pricka in en mycket sen lunch på Thai fast food i Norrköping, gott kan jag säga. Jag minns att jag vid mitt första försök var lite tveksam till detta ställe, men jag tycker att det växt på nått sätt.

Passagen genom Stockholm var en pärs, jag stannade till i Södertälje för att sträcka på benen innan det var dags att ta sig igenom en oändligt lång kö. Det var hiskans mycket trafik hela vägen från Södertälje upp till Arlanda, en del kör som galningar… Det är då jag önskade att det fanns en motorväg på västra sidan om Stockholm så att all genomgående trafik kunde slippa köra genom stan.

Pisstrafik i Stockholm

Nu är jag hemma, klockan är sen och jag är trött. Skall bara iväg nu och hämta hustrun på hennes jobb.

Go’Kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*