Jan 282013
 

Dagens äventyr, ett besök till Uppsala och Helga Trefaldighet kyrka, det är den kyrkan som ligger backen upp från Domkyrkan. Jag har alltid förundrats över att man har byggt två så stora kyrkor precis bredvid varandra. Någon gång skall jag ta och forska lite på hur det kommer sig.

Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Äldsta delarna av Helga Trefaldighet är från ca 1200-talet, sen har man byggt till i omgångar, som många andra kyrkor har det även brunnit, och så fick jag syn på lite takmålningar, och mycket riktigt, det var Albertus Pictor som varit i farten här med.

Helga Trefaldighet kyrka - Altaret

Helga Trefaldighet kyrka – Altaret

Inventarierna i Helga Trefaldighet har haft en rätt brokig historik, på wikipedia kan man bland annat läsa:

När kyrkan renoverades 1802 lät man avyttra nästan alla medeltida föremål. Altare, altarskåp, predikstol och även dopfunten såldes. Tre träskulpurer återstår av de medeltida föremålen. Dessa är placerade ovanför dörren till sakristian.

Nuvarande predikstol är från 1905. Under predikstolsräcket har Nathan Söderblom skrivit med snirklig stil: Ty sanningen skall göra er fria. Bakom predikstolen står en stol som kan vara över 300 år gammal och som är nästan dubbelt så hög som en vanlig stol. På denna stol brukade prästen sitta när han höll sin predikan.

Nuvarande dopfunt är tillverkad av keramik är drejad och skänkt 1981 av Uppsala Ekeby, i samband med företagets nedläggning. Nuvarande altare murades 1905. Ovanpå ligger den ursprungliga altarskivan med sina invigningskors.

På med spikskorna och ut i den vinterkalla staden igen, besöket i Helga Trefaldghet kyrka var över för denna dagen, men jag får säkert anledning att komma åter längre fram.

Helga Trefaldighet kyrka - Uppsala

Helga Trefaldighet kyrka – Uppsala

Efter besöket i kyrkan närmade det sig lunch, av en händelse (tittade på ett projekt) blev det ett besök på Ashai Sushi, det ligger på Stationsgatan 14 i Uppsala, kan väl säga att det var helt ok, gott, fräscht, men lokalerna var rätt trista och utan någon större personlighet. Så blir det lätt med helt nybyggda hus, all karisma saknas så att säga, men med tiden brukar även det lösa sig.

Innergården Stationsgatan 14, Uppsala

Innergården Stationsgatan 14, Uppsala

Ytterligare ett projekt besöktes, men det spar vi till längre fram, allt kan tyvärr inte få rum, men sist på planen idag var att titta närmare på Sten Sturemonumentet, det ligger i Uppsala och är nästan helt i skymundan uppe på Kronåsen.

Detta monument över Sten Sture den äldre har en riktigt brokig historia, Carl Milles är mannen bakom verket, det tog 25 år från att första skisserna gjorts till att monumentet var på plats. Tiden hade lite gått förbi denna typ av monument så kritikerna skrev typ “För mycket Sten, för lite Sture”.

Sten Sturemonumentet - Uppsala

Sten Sturemonumentet – Uppsala

Här i Gävle finns även ett verk av Carl Milles, det är de musicerande änglarna som står bredvid konserthuset på andra sidan ån.

Jag pulsade ner för Kronåsen igen och tillsammans med mina kollegor rullade vi åter hem till Gävle igen. Hela denna dagen är ett koncentrat av det jag gillar mest med mitt arbete, jag får se så oerhört mycket, får uppleva saker i en strid ström, det är mycket att ta in, men å andra sidan vet jag även så väl att jag är lyckligt lottad som får se så mycket.

Denna dagen har nu gjort sitt, den läggs till handlingarna såsom alla tidigare dagar.

Go’Kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*