Jul 212013
 

Igår ägnade jag en stund åt att plocka vinbär från buskarna i trädgården, och självklart blev det saft av hela härligheten. Gott gott!

Idag fortsatte jag vidare, hade ju fått blodad tand av att safta bär, så efter att jag byggt mig en gallergrind i källaren så plockade jag upp ett par liter med slånbär från frysboxen. Nu är dessa bär egentligen MammaMalins, men jag tror att hon låter mig safta på hennes slånbär.

Saft på Slånbär

Saft på Slånbär

Nu hör det till saken att okunniga jag trodde att det var frysta blåbär i påsen, så jag gjorde som vanligt.

Koka 2 liter bär i 5 liter vatten
Sila genom silduk
Koka upp råsaften i 3,5kg socker
Håll upp på väl rengjorda flaskor (Kokande vatten + atamon)

Men se, när jag skulle sila av bären så var det massa små kärnor, så pass mycket vet jag att det inte skall vara några kärnor i blåbär. Hustrun konsulterades och vi fann rätt snabbt att detta måste vara slånbär.

Receptet för saft på slånbär är lite märkligt, så jag gjorde klart den sats jag höll på med, precis enligt receptet ovan. Resultatet var mycket gott. Åter till det recept på slånbär som jag läst mig till, det var mycket märkligt.

Koka 5 liter vatten
Häll det kokande vattnet över 2 liter slånbär, låt stå och dra över natten.
Dag 2, sila av bären (behåll dem)
Koka upp råsaften och häll tillbaks de avsilade bären, låt stå och dra över natten
Dag 3, sila av bären (behåll dem)Koka upp råsaften och häll tillbaks de avsilade bären, låt stå och dra över natten
Dag 4, sila av bären (släng dem)
Koka upp råsaften med 3,5kg socker
Håll upp på väl rengjorda flaskor (Kokande vatten + atamon)

Receptet verkade vansinnigt, så jag gjorde lite sökningar och kom fram till att det här med att bären skulle dra över natten kunde man strunta i. Däremot är det viktigt att det kokheta vattnet kan spräcka bären så att saften kan lakas ur, detta fixade jag med hjälp av en potatisstöt, bären gick sönder och saften lakades ur.

För att vara lite hygglig mot receptet, så kokade och silade jag saften 3 gånger innan sockret tillsattes.

Resultatet var mycket lyckat.

Jag har funderat en hel del på varför man inte skulle koka slånbären, precis som med vanlig saft, men enda jag kan tänka mig är att det skulle vara en idé om att kärnorna skulle avge nått otrevligt, fast mitt första försök smakade riktigt bra trots att jag kokade bären i ca 10 minuter.

Jaja, jag är nu ingen expert, men jag har träffat på recept tidigare som innehåller konstiga manövrer.

Hej hopp!

  One Response to “Saft på slånbär”

  1. Saften får lätt en kärv smak om de hela bären kokas ur. Samma sak med häggbär. Sen att den ska vila ett dygn mellan uppkoken kan ju mycket väl bero på att så mycket som möjligt ska lakas ur bären. Det vet jag egentligen inget om, men allt som allt blir det en relativt mild behandling av saften till skillnad från ett “vanligt” saftkok.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*