Aug 292010
 

Skum frukost, vid första anblicken såg det ut som om det nästan inte fanns nån mat allt att tillgå, jo, det var lite skralt utbud dock fanns det mest basala att tillgå. Frukostmatsalen på Hotell Eskilstuna var lite som en skolbespisning, allt med skrapande stolar och obefintlig charm 🙂 Helt klart en upplevelse.

Jag och min älskade hustru packade ut oss i bilen, vi tänkte insupa lite kultur i Eskilstuna innan vi skulle rulla vidare. Första målet var Stickproppen, jo, det är infödingarnas namn på Klosters Kyrka, och om man kisar lite så kan man kanske få till en bild av en uppochnedvänd  stickpropp.

Klosters Kyrka, Eskilstuna

Det lite speciella med Klosters Kyrka är att det är den sista byggda katedralen i norden, efter detta blev det mest mindre kyrkor och kapell i detta landet. 3 år tog det att färdigställa kyrkan som stod färdig 1929. Inne i kyrkan satt några ensamma själar och lät kyrkan vara en tröst i tillvaron.

Klosters Kyrka, Eskilstuna

Efter att ha avnjutit arkitekturen så rullade vi vidare ner mot stan, målet var Eskilstuna Stadsmuseum, men tyvärr var vi lite för pigga, för de hade inte öppnat när vi kom dit, synd, för det hade jag sett fram emot. Vi får ta en sväng till Eskilstuna framöver för att beta av lite fler sevärdheter, bland annat har jag hört att det skall finnas en kyrka med Albertus Pictor målningar i stan.

Eskilstuna Stadsmuseum

Så i all enkelhet rullade vi vidare mot Strängnäs, där blev det en kyrka till, Strängnäs Domkyrka, det är en avsevärt äldre byggnad, första bygget startade ca 1250, och i omgångar har man byggt till och från.

Inne i kyrkan höll biskop emerita Caroline Krook söndagsmässa, det var inte direkt konfirmander som var samlade denna dagen, men en liten skara själar var samlade längst fram i kyrkan. Vi höll oss lite i bakgrunden och avnjöt även denna byggnad,

Domkyrkan i Strängnäs

Att vi stannade till i Strängnäs var mest för att vi var lite tidiga till vårt egentliga mål för dagen, nämligen Taxinge slott, vi hade bestämt träff där med Jesper, Johan och Mathias. Då vi rullade från Strängnäs så såg vi en liten helt oemotståndlig skylt som berättade om att det fanns en liten outlet “Hedlandet” mitt ute i skogen, vi körde självklart dit.

Hedlandet

Utbudet inne i affären var allt från prima till udda, min kära hustru hittade lite kläder som passade prima. Vi fick intrycket av att det var mycket DM-mode som hamnat i butiken.

Hedlandet

Efter avslutad shopping rullade vi vidare mot Taxinge Slott, det var inte så långt kvar att köra från Hedlandet, kanske ett par kilometer bara. Efter att parkeringen var avklarad kunde vi avnjuta slottet en kort bit därifrån. Kolla gärna in den fantastiska fågelholken, den går inte av för hackor.

Fågelholken vid Taxinge Slott

Pojkarna hade inte kommit från Södertälje ännu, så vi strosade i helt motsatt riktning, in i skogen bland myggen upp till den kinesiska pagoden, den ligger i spikrak linje från slottet. Pagoden ligger rätt gömd ute i skogen, den skulle behöva få lite mer plats för att komma till sin rätt.

Kinesiska pagoden, Taxinge Slott

Pagoden kan se lite stympad ut, men det beror på att en övre sektion tagits bort sen pagoden uppfördes 1850. virket hade ruttnat så 1930 försvann ovandelen. Vi vände om och fick se slottet i hela sin prakt.

Taxinge Slott

Pojkarna dök upp, och vi äntrade slottet, här inne har de ett mycket givmilt kakbord, allt man kan tänka sig finns uppradat för alla och envar att plocka, sen betalar man i kassan. Det är väldigt lätt att man plockar på sig för mycket, det gäller ju att få i sig allt 🙂

Tårtor och Kakor, Taxinge Slott

Vi njöt av våra bakelser, sött, sliskigt och väldigt gott!

Mathias med kakor och bakverk

Även en sådan här trevlig dag skall rundas av, efter fikat så körde jag och AC hem till Gävle igen, flyttfåglarna har påbörjat sin resa söderut, hösten närmar sig med stormsteg, regnet gör sig påmint om att en kärvare årstid är i antågande.

Flyttfåglar ovanför Sala

Det var alles för denna dagen, imorgon är det arbete igen. Min älskade hustru, jag är så glad att jag får dela mitt liv med dig.

Natti Natti!

  One Response to “Taxinge slott”

  1. http://christianpersson.blogspot.com/2008/06/nnu-en-tripp-med-bilen.html
    Var på Taxinge 2008 men dock med begränsade bilder och text./Christian

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*