Jan 222011
 

Idag när jag satt på jobbet så kom jag åter att fundera på något som jag läste under gårdagen. I psalmboken som svenska kyrkan använder sig av finns mot slutet till skrivet tio guds bud. Efter påbuden kom en mycket märklig text, ett försök att ytterligare förklara innebörden i de tio budorden.

Vad säger gud om budorden

“Jag, Herren, din gud, är en nitälskande gud, som hemsöker fädernas missgärningar på barn och efterkommande i tredje och fjärde led, när man hatar mig, men som gör nåd med tusenden, när man älskar mig och håller mina bud.”

Detta står alltså skrivet i den psalmbok som svenska kyrkan använder sig av.

Det jag reagerar på i texten är att gud skall straffa folk i 3-4 generationer efter att någon brutit mot budorden, jag har svårt att förstå vad vitsen skulle vara att straffa folk som inte har med saken att göra. Uppenbarligen tycker svenska kyrkan att synd skall ärvas över generationer eftersom de använder sig av denna inte allt för gamla bok, det är helt vansinnigt!

I de kringliggande texten berättas att gud “hotar att straffa alla som överträder dessa bud”, generellt sett är hot sällan en framgångsrik väg att få kompisar på. Väldigt få reagerar positivt på hot.

Det är mycket konstigt….

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*