Dec 152013
 

Jag har ett inte så litet hobbyprojekt på gång tillsammans med ett gäng likasinnade, till våren är det tänkt att det skall gå av stapeln en filmfestival i Gävle, då enbart med Science-Fiction filmer. Det är onekligen väldigt mycket jobb kring detta projekt.

Nåväl, en av de filmer som skall med till filmfestivalen är Primer (2004), på grund av att det var klara otydligheter kring vem som hade distributionsrätten för Non-Theatrical visningar (läs festivaler etc) så tog jag kontakt med Shane Carruth som nästan helt själv skapat filmen Primer (2004), det var inte helt enkelt, men har man ett legitimt ärende, så brukar det mesta gå att lösa.

Nu visade det sig att Shane Carruth precis nyligen färdigställt sin andra film, nämligen Upstream Color (2013), så jag passade på att beställa den filmen för att se om det kunde vara något för fimfestivalprojektet.

Upstream Color (2013)  Photo courtesy of  erbp

Upstream Color (2013) Photo courtesy of erbp

Det tog ett tag innan en blu-ray trillade in i brevlådan, men i fredags så låg den till min stora glädje där. Det finns ingen som distribuerar denna filmen i Europa, men det gör inget, världen är så liten ändå numera.

Upstream Color (2013)  Photo courtesy of  erbp

Upstream Color (2013) Photo courtesy of erbp

Vad handlar då Upstream Color om, tja, vad skall man säga, det är en berättelse om kretslopp, symbios och sökande efter vad som verkar vara verkligt.

Precis som Shane Carruth’s tidigare film Primer (2004) så är detta en film som inte lämnar en i första taget. Det är inte mycket dialog i filmen, det är inget som behövs då ljudläggningen och musiken är så pass kraftfull. En av karaktärerna i filmen lever sitt liv som kombinerad grisfarmare och ljudtekniker som söker efter det perfekta ljudet, en mycket udda figur.

Upstream Color (2013)  Photo courtesy of  erbp

Upstream Color (2013) Photo courtesy of erbp

I huvudkaraktärernas jakt efter att försöka pussla ihop sina totalt söndertrasade liv, så finner de en mening i tillvaron, en förståelse för hur allt i deras liv hänger ihop. Tillvaron är inte riktigt som det brukar.

Min personliga reflektion, klart sevärt, jag känner att det nog krävs ett par återbesök till Upstream Color innan alla pusselbitar fallit på plats.

Sköt om er ordenligt!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*