Jul 182013
 

Den senaste tiden har jag tittat närmare på fenomenet Crowdfunding, dvs “Gräsrotsfinansiering” som det heter på Svenska. Nu är detta inte något nytt fenomen, men tack vare Internet’s intåg dyker det upp fler och fler projekt där mikroinvesterare finansierar projekten.

Ett exempel på projekt där jag själv ägnat mig åt crowdfunding är att jag “investerat” ca $65 i förarbetet till uppföljaren till filmen Iron Sky. Denna crowdfunding har gjorts via en site som heter Indiegogo.com.

Crowdfunding Iron Sky

Crowdfunding Iron Sky

Pengarna som samlats in skall då bekosta förarbetet till uppföljaren till Iron Sky, det som jag får ut av det hela är två saker, dels bidrar jag lite till att det ens skall bli en uppföljare, men min microinvestering innebär även att jag kommer att få ett signerat exemplar av filmen Iron Sky hem i brevlådan.

Nu fanns det ett stort antal olika så kallade “perks” (förmåner) att välja mellan, allt från “1000 års tacksamhet” som kostade $1, hela vägen till att man får sitt namn med bland producenterna, då talar vi helt andra pengar 🙂

Vill man kika på trailern till den förra Iron Sky filmen, så kika på filmen nedan:

 

En helt annan crowdfunding som jag engagerat mig i är mer allvarlig, det handlar om att sprida kunskap om att bekämpningsmedel som används inom jordbruken, trädgårdar etc dödar insekter i stor skala, även insekter som är helt livsavgörande för att vi ens skall kunna få några grödor från jordbruket.

Via siten Sumofus.com samlar man i skrivandes stund in pengar för att kunna skicka ut biodlare som får i uppdrag att berätta för bönder och även för dem som lokalt levererar bekämpningsmedel av framförallt typen neonicotinoids, denna grupp av bekämpningsmedel är mest att se som rena nervgifter som dödar väldigt brett ute i naturen.

Sumofus Neonicotinoider

Sumofus Neonicotinoider

Förutom att de polinerande insekterna dödas, så drabbar det även arter längre upp i näringskedjan.

Inom EU har man redan nu börjat ta krafttag mot denna grupp av bekämpningsmedel, men i USA som denna kampanj främst riktar sig mot, där ställer neonicotinoiderna till stora problem. Media raporterar bland annat att en ranch i Ontario hade räknat in ca 37.000.000 döda bin.

Detta är fullständig galenskap och det borde ringa varningsklockor överallt kan man tycka.

Nåväl, jag har dragit mitt strå till stacken, $25 fick denna insamling av mig. På hemmafronten har jag en egen åtgärd, där är det full fart i min hembyggda humleholk.

Man kan göra mycket med liten insats, oerhört mycket!

  One Response to “Crowdfunding”

  1. Coolt. Kolla även in FundedByMe.se
    VI erbjuder även equity där du kan bli delägare

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*