Jun 172012
 

Dagens upplevelse, det var dags för Fallens Dag i Älvkarleby, varje söndag före midsommar sker denna begivenhet, ett mäktigt skådespel där naturens stora krafter släpps lös för en liten stund.

Jag och älskade hustrun hade oroat oss lite för vädret, för prognosen såg inte så god ut, med lite duggregn i luften så tog vi bilen och körde sydöst mot Älvkarleby och hoppades på det bästa. Vi parkerade och traskade sakta ner över Laxön för att sen komma fram till den uppdämda floden, det är verkligen inte mycket vatten som flyter där när dammarna är stängda.

Fallens dag, Älvkarleby 2012

Vi hade precis missat påsläppet som kördes vid 12, så det blev en del strosande bland marknadsstånd, kikade lite på välmenande sambauppvisning, men sen kom vi fram till att det nog var läge för lite fikabulle, sagt och gjort, vi slank in på Officersmässen där allsköns mungott serverades, så varsin kaka och te/kaffe fick det bli. Gott gott.

Anne Catrine på Officersmässen, Älvkarleby

För att kombinera lite nytta med nöje så traskade vi efter fikat vidare, hela varvet runt förbi Carl XIII’s bro och upp mot kraftverket. Vi tog det lite lugnt för att inte hustruns rygg skulle utsättas för hårda belastningar.

Hustrun kämpar på med kryckorna

När vi kommit hela varvet runt så började klockan närma sig 14, dvs dags för nästa öppning av dammarna, vi såg till att få bra platser med prima utsikt, fast det var inte så värst trångt med tanke på vädret.

Fallens dag, Älvkarleby 2012

Ett hejdundrande tjutande drog igång när luckorna öppnades, vattnet började fylla flodbädden och allt som varit synligt blev helt täckt av enorma vattenmängder. Massor med energi i rörelse, tanken slog mig över vilket stordåd det varit att ens bygga denna anläggning, kampen mot allt vatten måste varit segdragen och ytterst farlig.

Fallens dag, Älvkarleby 2012

Fallens dag, Älvkarleby 2012

Som ett litet test så tog jag en kort videosekvens, för att vara en enkel amatör så är jag nöjd över resultatet.

 

Jag och hustrun är mycket nöjda med denna dagen, vi har fått oss en upplevelse och 2 timmars promenad, det gör gott för kropp och själ.

Lev Väl!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*