Jun 192012
 

Klockan ringde i morse vid 5 tiden, på tok för tidigt för min smak, men ibland så är det bara till att bita i det sura äpplet och gilla läget. Men på den fina sidan så skulle jag få med mig älskade hustrun som vuxen-pryo idag, det är fina grejer. Då hon fortfarande är sjukskriven men behöver röra på sig för att åter bygga upp ryggmusklerna efter sin operation, så tänkte vi att det kunde vara ett bra sätt att slå två flugor på en smäll, dvs jag fick sällskap och hustrun röra på sig.

Firmabilen hade jag packat redan igår, så vi behövde bara kliva i och sen köra söderut mot Vaxholm. Det är drygt 2 timmars körning mellan Gävle och Vaxholm, och då det var båt sista biten ut till kastellet, så var det viktigt att komma fram i tid.

Det mest spännande på resan ner var väl att bilens mätarställning slog om till 10.000 mil, tja, om det är så spännande vet jag egentligen inte, men det hände i alla fall 🙂

10.000 mil

I Vaxholm letade vi upp en parkering och jag lastade ur och kånkade pinalerna bort till Daphne, det var den båt som jag trodde vi skulle åka med, men där bedrog jag mig, så det blev till att kånka sakerna vidare till bryggan där taxi-båtarna skulle gå ifrån. Att bära och kånka saker verkar vara en rätt central del av mitt arbete 🙂

Anne Catrine vid Daphne – Vaxholm

Tillsammans med personal som jobbar inne på Kastellet så åkte vi gemensamt ut till Kastellet, det är väl en tur på ett par minuter. Så, resan var klar, återstod bara att arbeta. Allt gick bra, inga större problem för mig vilket kändes skönt, för ibland så går det troll i även de mest enkla arbetsuppgifter.

Uppe i museet så fick jag syn på en Optisk Telegraf, hinner jag så brukar jag försöka fylla på med lite mer information när jag ute och arbetar, det finns så mycket här i världen som är värt att titta närmare på. Svensk pionjär var Abraham Niclas Edelcrantz, som konstruerade ett digitalt system med luckor, som kunde ställas på kant så att de inte syntes på avstånd (= 0), eller vändas så att de syntes väl (= 1).

Optisk telegraf – Vaxholms Fästning

Tillhörande skylt, inte missa denna. Om jag inte minns helt fel så finns det en replika på Gärdet i Stockholm på denna stationen.

Optisk telegraf – Vaxholms fästnings museum

När jobbet väl var klart så hade vi lite tid över i väntan på att båten tillbaks till fastlandet skulle avgå, men som tur var så kom Daphne åkandes med ett gäng som skulle guidas på kastellet, sagt och gjort, strax efter lyckades vi komma ombord på båten för att åka tillbaks, även om det inte var tänkt att de skulle ta passagerare så löste det sig galant 🙂

Anne Catrine i Vaxholm, kastellet i bakgrunden

Dagen var inte slut med detta, för det närmade sig lunch, så vi passade på att köra upp om Täby Kyrka för att titta på  målningarna av Albertus Pictor, nu är det en väldigt upptagen kyrka med fullbokat schema, men vi slank in mellan två begravningar och beundrade väggmålningarna. Jag har varit med och gjort delar av det nya ljuset inne i Täby Kyrka för nått år sedan, mycket nöjd över slutresultatet.

Albertus Pictor, Täby Kyrka, Riddare som spelar schack med döden

Sa någon Bergman… jodå, detta är en inspirationskälla till hans arbete.

Vår resa fortsatte vidare efter en tarvlig lunch inne i Täby, inte mycket att nämna om, allt är inte mungott i den här världen. Men vi körde hemåt mot Gävle istället.

Under resan kom vi på att det var dags att titta in på Dragon Gate, vi har enbart kört förbi detta lite lätt udda bygge utan att ta oss tid till att besöka stället ordentligt, vi svängde helt enkelt av motorvägen och in till Dragon Gate.

Gårdsplanen, Dragon Gate

Museet var stängt, så vi gick in i butiken istället, men där var mest bara krims-krams till salu, en del goda skratt, men inget som vi var intresserade av. Vi gick vidare in till restaurangen, där hade de buffé, vi inspekterade och konstaterade att vi nog skulle kunna tänka oss att bevista denna vid tillfälle.

Restaurangen, Dragon Gate

Vi kände oss nöjda med besöket, och traskade tillbaks till bilen igen, självklart skulle jag ta mig en bild av älskade hustrun invid de stora statyerna i form av en Terrakottasoldat gjord i sten inne i portalen, tycker hon gör sig fint på bild.

Anne Catrine, Dragon Gate

Detta har varit en lång dag, men nu är vi hemma igen, jag känner av den tidiga morgonen och alla milen i kroppen, så det skall bli skönt att få vila hufvudet mot kudden nu.

Go’kväll!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*