Aug 132010
 

Dagens huvudrätt har varit Östra Aros, för att förklara detta lite enklare så hette det vi numera kallar för Uppsala för Östra Aros fram till 1200-talet, men när det som tidigare hette Uppsala skulle bli av med sitt biskopssätet och flytta till dåvarande Östra Aros, så var kravet att ortens namn även skulle flyttas. Så för att ytterligare förenkla det hette Gamla Uppsala helt enkelt förut bara Uppsala, och Nuvarande Uppsala hette tidigare Östra Aros, helt glasklart.

När jag ändå har frågan uppe, så fanns det även ett Västra Aros, och den orten heter numera Västerås. Mycket Aros har det blivit de senaste dagarna.

Uppsala Domkyrka

Uppsala är en stad med massor med historia i bagaget, och framförallt har domkyrkan haft en mycket central plats i Sveriges historia, inne i kyrkan har Gustav Vasa och Carl von Linné sina begravningsplatser, likaså Erik den helige och även en bit av Heliga Birgittas höftben. Det är mycket tung historia samlad inne i domkyrkan.

I mitt jobb har jag förmånen att se och uppleva en herrans massa udda platser, idag fick jag möjligheten att gå in i innanmätet till den huvudorgeln i domkyrkan, det är ett makalöst arbete bakom ett sådan musikinstrument.

Inne i huvudorgeln, Uppsala Domkyrka

Uppe från orgelläktaren har man en magnifik utsikt över domkyrkans mittskepp, tänk att kyrkan är hela 118 meter lång, nästan hela den längden syns från orgelläktaren.

Uppsala Domkyrka

Jag kan inte vara annat än imponerad över detta byggnadsverk, undrar lite över om det ens skulle gå att få till ett sådant här hus med modern teknik, ibland leker jag med tanken på att man skulle fråga en större byggfirma vad det skulle kosta att bygga en kopia på Nidarosdomen i Trondheim, den är i samma storlek 🙂 Prislappen lär bli rätt ordentlig kan jag tänka mig.

Mitt över gatan från domkyrkan ligger Gustavianum, det är en av de tidigaste byggnaderna som tillhörde Uppsala universitet, byggd 1622, kika lite på kupolen på taket, inne där finns en anatomisk teater, dvs där gjorde man obduktioner och dissektioner av djur och människor i utbildningssyfte för universitetets studenter och forskare. Gör gärna ett besök dit om du är Uppsala, det är en väldigt speciell upplevelse.

Gustavianum, Uppsala

Efter dagens avklarade arbete var det dags för lite föda, en kort promenad från domkyrkan ligger Åkanten, en trevlig liten restaurang där jag ätit lunch flera gånger tidigare. De har vanligtvis ingen vegetarisk mat på menyn, men kockarna är duktiga och löser alltid det med bravur.

Resturang Åkanten

Så denna dag fick jag en sallad med sommarprimörer förstärkt med nypotatis, kalasgott! Allt sköljdes ned med ett stort glas rödvin.. nee.. lingondricka skall det ju vara.

Veg Lunch, Åkanten Uppsala

Bilfärden hem var inte mer än en bilfärd, AC’n i firmabilen har precis packat ihop, så det blev till att veva ner rutan något för att få en hyfsad komfort. Jag var lite sugen på efterrätt, dvs en glass, och införskaffade en sådan nere på centralen, där finns även en liten kanal, och till min förvåning ser jag att det simmar stora guldfiskar(?) bland de islängda cyklarna.

Guldfiskar i Gävle

Undras vad fiskarna säger om cykeln, och hur gör de på vintern när kanalen bottenfryser.. Är det nån som får fånga in fiskarna och ha dem hemma i badkaret inför nästa säsong? Utanför fiskeaffären tvärs över gatan så brukar de ha lite klatschiga erbjudanden, denna gång tyckte de att man skulle “Rök på i sommar”, lite charmig ordlek.

Rök på i sommar

Detta får bli alles för denna dagen, morgondagen bli hektisk, men det får vi ta då.

Tjingeling!

  2 Responses to “Östra Aros”

  1. Jag har varit på Gustavianum för ett antal år sedan, Skulle vara kul att vara med när de demonstrerade hur människan såg ut inuti. Tiderna förändras, Kul att läsa dina upplevelser i den evigt unga staden./Pappa

    • Vi var i Tartu för något år sedan, där har de en liknande anatomisk teater, men till skillnad från Uppsala, så har de även en anatomisk samling med biologiska avarter och misslyckanden till allmän beskådande, ju längre in i samlingarna man kom, desto fler armar, ben och huvuden var det på djur/foster i de spritade burkarna. Man fick lite att fundera på under natten kan jag lova.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*