Jan 142014
 

Natten var lugn, det snöade en hel del och frukosten var riktigt simpel.. jag letade fram ett paket med snabbnudlar ur min packning… det var ju det här med fullödig frukost, fast inte idag 🙂

Efter en stunds städa, fixa, packa och vinka av vår hytte, så rullade vi iväg mot Vemork. Det är ca 10 minuters körning från vår hytte.

Rjukan Hytteby, Nr:1

Rjukan Hytteby, Nr:1

Vägern till Vemork var lite slingrig, största utmaningen var en hängbro mellan bergssidorna, den såg mest ut som en gångbro, maxlast 10 ton, max 1 bil åt gången, typ 200 meter tomt rakt under bron. Mjae… fast vi kom över och slingrade serpentinvägen upp för bergssidan upp till Vemork. Utsikten var magnifik trots snö i luften.

Vy utanför Vermok, Rjukan

Vy utanför Vermok, Rjukan

Jag tänkte inte berätta så mycket om Vemork, men det kan vara bra att veta att detta är ett vattenkraftverk som öppnade 1911. Kraftverket för att samla in tungt vatten, som användes i produktionen av ammoniak, men även vid utvecklingen av atombomben. Det skedde en hel del sabotage mot Vemork under 2:a världskriget. En del är skildrat i filmen “Hjältarna från Telemark

Rjukan Vermok

Rjukan Vermok

Efter att vårt uppdrag var klart så rullade vi tillbaks mot Oslo igen, slingrande vägar, inte så stor skillnad mot resan till Rjukan, fast denna gång med typ dagsljus 🙂

På väg mot Oslo från Rjukan

På väg mot Oslo från Rjukan

På väg mot Oslo från Rjukan

På väg mot Oslo från Rjukan

Väl framme i Oslo så blev det lite problematiskt, bilen hade dubbdäck och det får man inte ha helt ostraffat i många Norska städer. Tricket är att man skall köpa sig en dagsoblat i automat. Så långt alt väl, men vart i all världen skulle jag hitta automaten?

Jag höll ögonen öppna, letade efter skyltar längs vägen som skulle kunna vara till nytta, och till slut, en liten avfart, 30 kronor senare hade jag ett bevis på att jag erlagt piggdekksgebyr för Oslo denna dag.

Akerselva, Oslo

Akerselva, Oslo

Det blev mat och möte i Oslo, ett par timmar senare var vi klara och tänkte rulla vidare mot Torsby för nattens vila. Min kollega ville plocka en Turfzon, det är en form av spel baserat på geotagging som han är aktiv i. Spelet “Turf” finns för Android och iPryl. Det fanns en Turfzon precis bredvid en fors i Akkerselva. Fantastiska kafter i omlopp där.

Solen började så sakta dra sig ner över horisonten, vi hade några mil kvar att köra så det var bara att ge sig iväg.

På väg mellan Oslo till Torsby

På väg mellan Oslo till Torsby

På väg mellan Oslo till Torsby

På väg mellan Oslo till Torsby

Sista biten fram till Torsby var seg, upp för bergen och in i Sverige, snö på vägen, lite halt och framförallt började en viss träsmak utveckla sig.

Rum var bokat på Valbergsängen Sporthotell, inredningen var milt sagt minimalistisk, men skall man bara sova så har det inte någon större betydelse.

Rum 14, Valbergsängen Sporthotell, Torsby

Rum 14, Valbergsängen Sporthotell, Torsby

Det blev en form av halvtaskig kvällsmat ute på stan, jag har nog inte ätit en tröttare grekisk sallad tidigare… nä.. nästa gång blir det ett annat hak..

Jag och min kollega avrundade dagen med att samla ihop samtliga Turfzoner som Torsby hade att erbjuda, 🙂

Det som jag skall göra nu är att ringa min älskade hustru, önska godnatt, sen blir det sova av!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*