Jul 162013
 

Min älskade hustru och jag försöker klämma in lite små upplevelser när vi får möjlighet, ikväll efter jobbet föreslog jag att vi skulle åka till Söderfors för att titta på Templet i Engelska parken. Sagt och gjort så satt vi i bilen 40 minuter söderut.

Templet i Söderfors är en mycket udda fågel, det är byggt redan 1795 med Theseustemplet i Aten som förebild. På nått sätt är detta en imponerade skapelse, men för dem som bodde i Söderfors 1795 måste detta tempel framstått som fullständig galenskap.

Templet i Söderfors

Templet i Söderfors

Ursprungligen var pelarna gjorda av trä, men något år efter uppförandet så byttes pelarna till nya gjorda av putsad tegel, det blev väl för tungt med träpelare kan jag tänka mig. Det är imponerande att detta byggnadsverk finns i ett mycket litet samhälle mitt ute i skogen.

Templet i Söderfors

Templet i Söderfors

Vi spekulerade lite om vad detta tempel egentligen använts till, men det enda vi kunde komma fram till var att det var en form av mat för sinnet, en plats för ro, en plats för fest och sammankomster. Det byggs på tok för få byggnadsverk av detta slag i Sverige.

Templet i Söderfors

Templet i Söderfors

Templet verkar vara helt symmetriskt, för baksidan ser förvillande lik ut som framsidan. Älskade hustrun får utgöra måttstock för att man skall få en känsla av hur stort detta tempel egentligen är.

Vi rullade hemåt igen med ytterligare ett minne lagt i säcken.

Go’Kväll.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

*